1

Manastir Stanjevići na dar dobio zbirku od 55 primjeraka kristala i minerala iz rudnika Trepča na Kosovu

Ime: 22. 09. 2019 Stanjevici primopedaja darova; Opis: Manastir Stanjevići na dar dobio zbirku od 55 primjeraka kristala i minerala Tip: audio/mpeg

Na praznik Mala Gospijina, u subotu 21, septembra, nakon večernje službe Riznici manastira Stanjevići uručen je veoma vrijedan dar, koji će ostati upisan zlatnim slovima u spisima manastira Stanjevići

Stanjevici 3Darodavac ing. Svetozar Mićković, rođen u Peći 1928. godine i kršten u Pećkoj Patrijaršiji iste godine, priložio je Stanjevićima zbirku od 55 primjeraka kristala i minerala srednjevjekovnog rudnika Trepča na Kosovu, koje je svojom rukom vadio i čuvao, i još nekoliko dragocjenih predmeta.

Vrijednost ovog dara ima materijalnu ali nadasve ima simvoličnu vrijednost jer je upravo od ovih ruda pravljeno olovo kojim su pokrivane zadužbine srpskih kraljeva i careva, liveno gvožđe od koga je kovano oružje za Maričku i Kosovsku bitku, topljeno srebro i zlato od koga je kovan srpski srednjevjekovni novac.

Stanjevici 1

Nakon primopredaje ovih vrijednih darova, koji su predati igumanu stanjevićkom Jefremu, održana je promocija dvije knjige arhitekte Andrije Markuša: „Njegoš kao arhitekta rekordi i anateme“ i „Sakralna arhitektura Slobodana Dragovića, kapela u Staroj Pazovi i manastir Stanjevići“.

Skup je blagoslovio iguman Jefrem, a otvorila mr Lucija Đurašković direktor JU ,,Muzeji i glaerije Budve“, dok su o knjigama govorili arh. Pavle Popović, arh. Mileta Bojović, skulptor prof. dr Dragan Radenović, arh. Slobodan Dragović i autor arh. Andrija Markuš.

Ovu kulturnu svečanost predivnim pojanjem uveličali su đaci Cetinjske bogoslovije.