Dex 2408

Manastir Svetog Sergija Radonješkog u Mikulićima proslavio svoju hramovnu slavu

Ime: 18. 07. 2019 Mitropolit Mikulici; Opis: Manastir Svetog Sergija Radonješkog u Mikulićima proslavio svoju hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Manastir Svetog Sergija Radonješkog u Mikulićima danas je torženstveno proslavio svoju hramovnu slavu i jubilej 10 godina od osnivanja i osvećenja ove svetinje Božije na obroncima planine Rumije kod Bara

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa preosvećenom gospodom episkopima Ruske pravoslavne crkve: umirovljenim Mitropolitom tverskim i kašinskim Viktorom i beljcko-falešckim Markelom iz Moldavije, sveštenstvom i vjernim narodom.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja sabranima se aripastirskom besjedom obratio Mitropolit Amfilohije koji je istakao da se oko Hrista u Njegovo vrijeme  sabiralo mnoštvo naroda iz raznih krajeva trudeći da se dotaknu Njega i haljina Njegovih jer su se time iscjeljivali.

Takva jedna svetinja je i manastir posvećen Svetom Sergiju Radonješkom u podnožju sveštene planine Rumije, koja je osveštana prije 10 godina.

Vladika je podsjetio da danas slavimo Svetoga Atanasija Atonskogakoji je osnovao veliku lavru u Svetoj Gori, koji je utemeljio Svetu Goru u kojoj danas ima preko 20 velikih svetinja.

Na kraju Luturgije hram je ophodila praznična litija a potom je Mitropolit Amfilhije prerezao slavski kolač u čast Svetog Sergija Radonješkog, hramovske slave manastira u Mikulićima.

Domaćin ovogodišnje slave Savo Vujošević, dok je kumstvo za sledeću godinu preuzeo Risto Drekalović.

Ovom prilikom Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je još jednom blagoslovio vjernike i zablagodario Prepodobnom Sergiju na ovom sabranju.

Takođe je zablagodario svojoj braći arhijerejima, potpredsjednik SO Bar, matuški Teodori i sestrinstvu ove svete obitelji, kumovima slave, vjernom narodu, uz nadu da će se ovaj sabor nastaviti, ako Bog da, i ubuduće vjekove.

Zatim je na gostoprimstvu Mitropolitu Amfilohiju zblagodario vladici Viktoru.

Episkop i moldavski Merkel uručio je Mitropolitu Amfilohiju dar panagiju i pribor za Sveto pričešće

Zajedničarenje u Mikulićima je nastavljeno uz trpezu ljubavi koju su domaćini slave priredili za sve goste.

Foto: Jovan D. Radović