Novica Djuric

Предсједник УКЦГ Новица Ђурић

У Књижари Матице српске представљена трилогија књига изабраних дјела Новице Ђурића

Име: 18. 07. 2019 Promocija djela Novice Djurica; Опис: У Књижари Матице српске представљена трилогија књига изабраних дјела Новице Ђурића Тип: audio/mpeg

У Књижари Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори у уторак 16. јула је представљена трилогија књига изабраних дјела Новице Ђурића: поезије Камени јахачи, прозе Роман ти причам и есеја књижевне критике Три лица љубави. На промоцији су говорили проф. др Лидија Томић, проф. др Драго Перовић, проф. Маја Симовић и Новица Ђурић – аутор. Модератор вечери био је мр Милорад Дурутовић.

Говорећи о садржају ове трилогије, која је сабрана од ранијих и нових текстова, проф. др Лидија Томић је казала да се она може тумачити на два начина: појединачно према свакој од изабраних дијела и у цјелини према унутрашњој сагласности три књиге: пјесничка збирка Камени јахачи, изабрана проза Роман ти причам и књижевна критика посвећена Ђурићевом дијелу Три лица љубави.

Проф. др Драго Перовић у свом излагању је констатовао да су изабрана дјела стварала и бирала свог творца, изабраника, као што их је и он сам стварао и бирао.

Истичући да је велики изазов да се говори о књижевном дијелу, проф. Маја Симовић, критичар, рекла је да је тај изазов још већи када говорите о изабрани дијелима, поготово, као у овом случају, када се ради о писцу који већ четири деценије активно дјела на књижевној сцени Црне Горе.

Модератор вечери мр Милорад Дурутовић на промоцији је говорио стихове Јави ми да сам жив за коју је аутор добио награду Златно перо Русије.

У аутопоетичком образложењу, Новица Ђурић је казао да су ове књиге, на неки начин, обиљежили њему важни људи, пријатељи: Милован Витезовић, Матија Бећковић, Митрополита црногорско-приморски Амфилохије. Он је казао да су га посебно обрадовала два млада писца: Александар Ћуковић и Радоје Фемић, којима је посебно захвалан зато што су сабрали, на неки начин, оно што је досада писано и говорено о његовим књигама поезије и прозе.

Након кратког обраћања, Новица Ђурић је казивао своје стихове. Почео је са пјесмом која ће се појавити у новој збирци поезије: Господе, Оче наш.