Novica Djuric

Predsjednik UKCG Novica Đurić

U Knjižari Matice srpske predstavljena trilogija knjiga izabranih djela Novice Đurića

Ime: 18. 07. 2019 Promocija djela Novice Djurica; Opis: U Knjižari Matice srpske predstavljena trilogija knjiga izabranih djela Novice Đurića Tip: audio/mpeg

U Knjižari Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori u utorak 16. jula je predstavljena trilogija knjiga izabranih djela Novice Đurića: poezije Kameni jahači, proze Roman ti pričam i eseja književne kritike Tri lica ljubavi. Na promociji su govorili prof. dr Lidija Tomić, prof. dr Drago Perović, prof. Maja Simović i Novica Đurić – autor. Moderator večeri bio je mr Milorad Durutović.

Govoreći o sadržaju ove trilogije, koja je sabrana od ranijih i novih tekstova, prof. dr Lidija Tomić je kazala da se ona može tumačiti na dva načina: pojedinačno prema svakoj od izabranih dijela i u cjelini prema unutrašnjoj saglasnosti tri knjige: pjesnička zbirka Kameni jahači, izabrana proza Roman ti pričam i književna kritika posvećena Đurićevom dijelu Tri lica ljubavi.

Prof. dr Drago Perović u svom izlaganju je konstatovao da su izabrana djela stvarala i birala svog tvorca, izabranika, kao što ih je i on sam stvarao i birao.

Ističući da je veliki izazov da se govori o književnom dijelu, prof. Maja Simović, kritičar, rekla je da je taj izazov još veći kada govorite o izabrani dijelima, pogotovo, kao u ovom slučaju, kada se radi o piscu koji već četiri decenije aktivno djela na književnoj sceni Crne Gore.

Moderator večeri mr Milorad Durutović na promociji je govorio stihove Javi mi da sam živ za koju je autor dobio nagradu Zlatno pero Rusije.

U autopoetičkom obrazloženju, Novica Đurić je kazao da su ove knjige, na neki način, obilježili njemu važni ljudi, prijatelji: Milovan Vitezović, Matija Bećković, Mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohije. On je kazao da su ga posebno obradovala dva mlada pisca: Aleksandar Ćuković i Radoje Femić, kojima je posebno zahvalan zato što su sabrali, na neki način, ono što je dosada pisano i govoreno o njegovim knjigama poezije i proze.

Nakon kratkog obraćanja, Novica Đurić je kazivao svoje stihove. Počeo je sa pjesmom koja će se pojaviti u novoj zbirci poezije: Gospode, Oče naš.