Dscn0603

Обиљежена 21-годишњица страдања ораховачких Срба

Име: 18. 07. 2019 21. godisnjica zlocina u Orahovcu; Опис: Обиљежена 21-годишњица страдања ораховачких Срба Тип: audio/mpeg

На двадесет једну годину од киднаповања и убиства највећег броја Срба из Општине Ораховац који се десио 17. и 18. јула 1998. године служен је парастос пред спомеником у подножју брда на којем се налази манастир Светог Јована у Великој Хочи.

На споменику је исписано 85 имена киднапованих, убијених и несталих Срба из општине Ораховац у периоду од маја 1998. до краја 2000. године. Парастос су служили парох ораховачки јереј Веља Стојковић, јеромонах Кирило Дечанац и ђакон Милан Станојевић из Ораховца. Присуствовали су мјештани Ораховца и Велике Хоче као и породице пострадалих Срба у ораховачкој општини које су допутовале из разних крајева да присуствују паратсосу и помоле се за душе својих упокојених. По парастосу се окупљенима обратио Негован Маврић председник Удружења киндапованих и убијених Срба из општине Ораховац. Он је прочитао имена свих пострадалих и позвао на трибину сећања која је успедила у Дому културе у Великој Хочи.

Поводом 21. годишњице од првих масовних киднаповања, убистава и протеривања Срба на КиМ, од припадника терористичке тзв. ОВК, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије подсећа да је за само четири дана 1998. из Ораховца и околних српских села киднаповано око 100 српских цивила.

Од 18 до 22. јула 1998. године, током оружаног напада припадника тзв. ОВК на Ораховац и околна српска села, киднаповано је око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности, каже се у  саопштењу Српске координације. Протерано је, истиче се, сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК. Само из породице Костић из села Ретимље, киднаповано је 14 чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао само 17 година. Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005., у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док је судбина преосталих још увек нерасветљена.

На тонском запису благодаримо сестри Оливери Радић новинару и професору из Ораховца.