Dscn0603

Obilježena 21-godišnjica stradanja orahovačkih Srba

Ime: 18. 07. 2019 21. godisnjica zlocina u Orahovcu; Opis: Obilježena 21-godišnjica stradanja orahovačkih Srba Tip: audio/mpeg

Na dvadeset jednu godinu od kidnapovanja i ubistva najvećeg broja Srba iz Opštine Orahovac koji se desio 17. i 18. jula 1998. godine služen je parastos pred spomenikom u podnožju brda na kojem se nalazi manastir Svetog Jovana u Velikoj Hoči.

Na spomeniku je ispisano 85 imena kidnapovanih, ubijenih i nestalih Srba iz opštine Orahovac u periodu od maja 1998. do kraja 2000. godine. Parastos su služili paroh orahovački jerej Velja Stojković, jeromonah Kirilo Dečanac i đakon Milan Stanojević iz Orahovca. Prisustvovali su mještani Orahovca i Velike Hoče kao i porodice postradalih Srba u orahovačkoj opštini koje su doputovale iz raznih krajeva da prisustvuju paratsosu i pomole se za duše svojih upokojenih. Po parastosu se okupljenima obratio Negovan Mavrić predsednik Udruženja kindapovanih i ubijenih Srba iz opštine Orahovac. On je pročitao imena svih postradalih i pozvao na tribinu sećanja koja je uspedila u Domu kulture u Velikoj Hoči.

Povodom 21. godišnjice od prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na KiM, od pripadnika terorističke tzv. OVK, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podseća da je za samo četiri dana 1998. iz Orahovca i okolnih srpskih sela kidnapovano oko 100 srpskih civila.

Od 18 do 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika tzv. OVK na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti, kaže se u  saopštenju Srpske koordinacije. Proterano je, ističe se, svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14 članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena.

Na tonskom zapisu blagodarimo sestri Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca.