Sveti Arhangeli

Дан када су се монаси вратили у запаљен манастир Свети Архангели

Име: 21.04.2019 Vrbica u Svetim Arhangekima Prizren; Опис: Прво монашење у манастиру Свети Архангели код Призена након мартовског погрома 2004. године Тип: audio/mpeg

У манастиру Свети Архангели надомак Призрена, на Лазареву суботу, Светом литургијом је прослављена мала слава ове православне светиње у оквиру које се налази и параклис Светом Лазару четвородневном. Параклис је подигнут у славу повратка монаха након што су они из њега били протерани у погрому 17. марта 2004. године.

После Литургије у пресецања славског колача, игуман Манастира Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишу, отац Стефан, у беседи је подсетио да поред заштитника Архангела Михаила, Гаврила и осталих небеских сила, случајно не стоји и име четворордневног Лазара који је у присуству живога Бога варскрао, показавши нам да је наша вера жива, крстоносна и крстоваскрсна.

Лазарева субота је и крсна слава игумана Свете обитељи Светих Архангела, оца Михајла и тим поводом је за све госте, после богослужења, приређена трпеза љубави на којој је кратко беседио и професор Призренске богословије отац Андреј Дечанац.

Монаси из Светих Архангела код Призрена, у разрушен и запаљен манастир који је страдао у погрому, поново су се вратили на Лазареву суботу. Тим поводом данас се на овом светом месту окупио велики број верника са читавог Косова и Метохије, али и Призренаца који су аутобусом из уже Србије дошли на празник у свој родни крај.

Свету литургију служили су игумани косовскометохијсих манастира, свештеници и професори призренске Богословије „Кирило и Методије“.