Arhimandrit Ilarion Lupulovic

Архимандрит Иларион (Лупуловић)

Архимандрит Иларион (Лупуловић) говорио у Призрену на скупу о међувјерској и вишенационалној толеранцији

Име: 22. 04.2019 O. Ilarion skup u prizrenu O medjuvjerskoj toleranciji; Опис: Архимандрит Иларион (Лупуловић) говорио у Призрену на скупу о међувјерској и вишенационалној толеранцији Тип: audio/mpeg

У оквиру серије разговора 18. априла 2019. године у једном од вјерски најразноврснијих градова на Косову, Призрену, вјерски представници и стручњаци за религије, као и политичари, разговарали су о међуетничкој и вјерској толеранцији.

Православне и римокатоличке цркве и џамије налазе се на неколико метара једне од других у центру историјског града Призрена. На скупу је Српску православну цркву представљао Архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац. Он је између осталог казао да је због мултиверског и мултиетничког угледа који Призрен има, био изненађен што су „у Призрену, многе цркве уништене и спаљене марта 2004. године“. „Нико то није очекивао. Али, већина старијих грађана нам је рекла да тај чин нису починили грађани Призрена, већ људи који су дошли извана“, казао је отац Иларион. „Пуно времена је прошло отада и, хвала Богу, сада можемо да се крећемо знатно слободније“, наставио је Лупуловић. „Рекли су нам да су они (Албанци) веома срећни што нас поново виде у граду и да је овај град још једном вратио своје особине које је имао пре сукоба“, пренео је своје сведочење игуман.

Отац Иларион, који иначе говори албански, одговорио је да он не може слободно да се креће у Ђаковици, по Дреници, па чак ни у Дечанима. „Немамо проблема у Гњилану. Позивам вас да заједно прошетамо и ако Вам се нешто догоди, онда ће се десити и мени“, додао је отац Иларион.

„Мислим да злочини Срба, сами по себи, нису стварни проблем већ, пре свега, и злочини ОВК. Ово друштво мора да се очисти од криминалаца међу нама и албански народ мора да се суочи са злочинима извршеним у његово име“, наставио је Лупуловић. „Исту ствар би требало да учини и српски народ, који би такође требало да се суочи са злочинима извршеним у његово име“, казао је отац Иларион.