Arhimandrit Ilarion Lupulovic

Arhimandrit Ilarion (Lupulović)

Arhimandrit Ilarion (Lupulović) govorio u Prizrenu na skupu o međuvjerskoj i višenacionalnoj toleranciji

Ime: 22. 04.2019 O. Ilarion skup u prizrenu O medjuvjerskoj toleranciji; Opis: Arhimandrit Ilarion (Lupulović) govorio u Prizrenu na skupu o međuvjerskoj i višenacionalnoj toleranciji Tip: audio/mpeg

U okviru serije razgovora 18. aprila 2019. godine u jednom od vjerski najraznovrsnijih gradova na Kosovu, Prizrenu, vjerski predstavnici i stručnjaci za religije, kao i političari, razgovarali su o međuetničkoj i vjerskoj toleranciji.

Pravoslavne i rimokatoličke crkve i džamije nalaze se na nekoliko metara jedne od drugih u centru istorijskog grada Prizrena. Na skupu je Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljao Arhimandrit Ilarion (Lupulović) iguman manastira Draganac. On je između ostalog kazao da je zbog multiverskog i multietničkog ugleda koji Prizren ima, bio iznenađen što su „u Prizrenu, mnoge crkve uništene i spaljene marta 2004. godine“. „Niko to nije očekivao. Ali, većina starijih građana nam je rekla da taj čin nisu počinili građani Prizrena, već ljudi koji su došli izvana“, kazao je otac Ilarion. „Puno vremena je prošlo otada i, hvala Bogu, sada možemo da se krećemo znatno slobodnije“, nastavio je Lupulović. „Rekli su nam da su oni (Albanci) veoma srećni što nas ponovo vide u gradu i da je ovaj grad još jednom vratio svoje osobine koje je imao pre sukoba“, preneo je svoje svedočenje iguman.

Otac Ilarion, koji inače govori albanski, odgovorio je da on ne može slobodno da se kreće u Đakovici, po Drenici, pa čak ni u Dečanima. „Nemamo problema u Gnjilanu. Pozivam vas da zajedno prošetamo i ako Vam se nešto dogodi, onda će se desiti i meni“, dodao je otac Ilarion.

„Mislim da zločini Srba, sami po sebi, nisu stvarni problem već, pre svega, i zločini OVK. Ovo društvo mora da se očisti od kriminalaca među nama i albanski narod mora da se suoči sa zločinima izvršenim u njegovo ime“, nastavio je Lupulović. „Istu stvar bi trebalo da učini i srpski narod, koji bi takođe trebalo da se suoči sa zločinima izvršenim u njegovo ime“, kazao je otac Ilarion.