Sveti Arhangeli

Dan kada su se monasi vratili u zapaljen manastir Sveti Arhangeli

Ime: 21.04.2019 Vrbica u Svetim Arhangekima Prizren; Opis: Prvo monašenje u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizena nakon martovskog pogroma 2004. godine Tip: audio/mpeg

U manastiru Sveti Arhangeli nadomak Prizrena, na Lazarevu subotu, Svetom liturgijom je proslavljena mala slava ove pravoslavne svetinje u okviru koje se nalazi i paraklis Svetom Lazaru četvorodnevnom. Paraklis je podignut u slavu povratka monaha nakon što su oni iz njega bili proterani u pogromu 17. marta 2004. godine.

Posle Liturgije u presecanja slavskog kolača, iguman Manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočišu, otac Stefan, u besedi je podsetio da pored zaštitnika Arhangela Mihaila, Gavrila i ostalih nebeskih sila, slučajno ne stoji i ime četvorordnevnog Lazara koji je u prisustvu živoga Boga varskrao, pokazavši nam da je naša vera živa, krstonosna i krstovaskrsna.

Lazareva subota je i krsna slava igumana Svete obitelji Svetih Arhangela, oca Mihajla i tim povodom je za sve goste, posle bogosluženja, priređena trpeza ljubavi na kojoj je kratko besedio i profesor Prizrenske bogoslovije otac Andrej Dečanac.

Monasi iz Svetih Arhangela kod Prizrena, u razrušen i zapaljen manastir koji je stradao u pogromu, ponovo su se vratili na Lazarevu subotu. Tim povodom danas se na ovom svetom mestu okupio veliki broj vernika sa čitavog Kosova i Metohije, ali i Prizrenaca koji su autobusom iz uže Srbije došli na praznik u svoj rodni kraj.

Svetu liturgiju služili su igumani kosovskometohijsih manastira, sveštenici i profesori prizrenske Bogoslovije „Kirilo i Metodije“.