3

Манастир Ћелије ваљевске торжествено и молитвено прославио Преподобног Аву Јустина Ћелијског и Врањског

Име: 14.06.2018 Izvjestaj Celije valjevske; Опис: Празник Светог Јустина Ћелијског данас је торженствено и молитвено прослављен у манастиру Ћелије Тип: audio/mpeg

Празник Светог Јустина Ћелијског данас је торженствено и молитвено прослављен у манастиру Ћелије код Ваљева гдје је овај Божији угодник живио, служио и проповједао последњих 30 година свога живота.

Величанственим Светим литургијским сабрањем началствовао је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Саслуживали су Високопреосвећени Митрополит запорошки и мелитопољски Лука из Украјинске православне цркве Московског Патријархата, Њихова Преосвештенства Епископи умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, аустралијско-новозеландски Силуан,тимочки Иларион и домаћин сабрања епископ ваљевски Милутин.

Након прочитаног Јеванђеља Високопреосвећени Амфилохије је казао да се Бог најљепше открива у Његовим светима.

“Истичући да је у Ћелијама засијала та чудесна Божанска љепота на посебан начин, Митрополит је казао да се Господ  ту јавио и открио преко Светих оца Јустина и владике Николаја. Овдје на овом мјесту је не само живио, подвизавао се и служио Господу свакодневне Литургије Свети наш отац Јустин, него се такође срео са живим Господом. То потврђује и свједочи све оно што је написао. Читајте списе његове и Светога Николаја па ћете видјети да то нијесу писали обични интеклектуалци, зналци Светога писма  и књига светих Божијих људи, већ људи који су се срели са живим Богом, Христом Господом”.

Владика је истакао да велики сабор око имена Божијега и живих свједока који су Богу послужили и Бога видјели овдје траје вјековима и све се више умножава.

Из манастира Ћелије се јавио уредник нашег катихетског програма теолог Александар Вујовић професор Цетињске Богословије који нам преноси радост празника и сусрета са Авом Јустином и доноси тонске записе бесједа наших Епископа.