3

Manastir Ćelije valjevske toržestveno i molitveno proslavio Prepodobnog Avu Justina Ćelijskog i Vranjskog

Ime: 14.06.2018 Izvjestaj Celije valjevske; Opis: Praznik Svetog Justina Ćelijskog danas je torženstveno i molitveno proslavljen u manastiru Ćelije Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Justina Ćelijskog danas je torženstveno i molitveno proslavljen u manastiru Ćelije kod Valjeva gdje je ovaj Božiji ugodnik živio, služio i propovjedao poslednjih 30 godina svoga života.

Veličanstvenim Svetim liturgijskim sabranjem načalstvovao je Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Sasluživali su Visokopreosvećeni Mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog Patrijarhata, Njihova Preosveštenstva Episkopi umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, australijsko-novozelandski Siluan,timočki Ilarion i domaćin sabranja episkop valjevski Milutin.

Nakon pročitanog Jevanđelja Visokopreosvećeni Amfilohije je kazao da se Bog najljepše otkriva u Njegovim svetima.

“Ističući da je u Ćelijama zasijala ta čudesna Božanska ljepota na poseban način, Mitropolit je kazao da se Gospod  tu javio i otkrio preko Svetih oca Justina i vladike Nikolaja. Ovdje na ovom mjestu je ne samo živio, podvizavao se i služio Gospodu svakodnevne Liturgije Sveti naš otac Justin, nego se takođe sreo sa živim Gospodom. To potvrđuje i svjedoči sve ono što je napisao. Čitajte spise njegove i Svetoga Nikolaja pa ćete vidjeti da to nijesu pisali obični inteklektualci, znalci Svetoga pisma  i knjiga svetih Božijih ljudi, već ljudi koji su se sreli sa živim Bogom, Hristom Gospodom”.

Vladika je istakao da veliki sabor oko imena Božijega i živih svjedoka koji su Bogu poslužili i Boga vidjeli ovdje traje vjekovima i sve se više umnožava.

Iz manastira Ćelije se javio urednik našeg katihetskog programa teolog Aleksandar Vujović profesor Cetinjske Bogoslovije koji nam prenosi radost praznika i susreta sa Avom Justinom i donosi tonske zapise besjeda naših Episkopa.