Eparhija Bihaćko petrovačka

Manastirska slava i rukopoloženje u Mednoj

Ime: 11. 10.2020 Vladika Sergije Medna; Opis: Manastirska slava i rukopoloženje u Mednoj Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije blagoizvolio je predvoditi sveto evharistijsko Sabranje u Manastiru Medna u nedjelju 18. po Duhovima, 11. (28) oktobra 2020. godine, kada ova sveštena Obitelj proslavlja svoju Manastirsku slavu-svete prepodobnomučenike Medljanske Serafima, Avakuma i Mardarija. Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su: iguman Jerotej (Vlajković), prezviter Nemanja Rosić, protođakon Nemanja Reljić i đakon Aleksa Marić.

Poslije pročitanog jevanđelskog začala iz Jevanđelja po Luki Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije besjedio je o Hristovom pozivu Apostolima, koje je kao proste ribare učinio lovcima ljudi silom i blagodaću Božanskom koja se i danas projavljuje na ovoj svetoj Liturgiji. Sveti prepodobnomučenici Medljanski danas su sa nama i bivaju kao Hristovi Apostoli, jer su oni izvršili onu Božansku zapovijest da propovjede svima Jevanđelje Hristovo, i ne samo da su Ga propovijedali, nego su i za Njega postradali.

U toku svete arhijerejske Liturgije Episkop je rukopoložio teologa Slavišu Milinovića iz Prijedora u čin đakona.

Slavski kolač i koljivo osvećeni su po zaamvonoj molitvi, a slavska trpeza ljubavi pripremljena je u manastirskom Konaku.

Izvor:  Eparhija Bihaćko-petrovačka