Manifestacija Dani Patrijarha Pavla

Манифестација „Дани Патријарха Павла“ одржана у Никшићу

Име: 06.11.2021 Manifestacija dani Patrijarha Pavla-Niksic; Опис: Дани Патријарха Павла Тип: audio/mpeg

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, у Никшићу, у петак 5. новембра 2021. одржана је духовна гозба – манифестација „Дани Патријарха Павла“.

Nov 2021 Dani Patrijarha Pavla U Niksicu 8Ријечима добродишлице, у име организатора, Његово Преосвештенство Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, госте културно-духовне манифестације, представнике Општине Никшић и многобројну публику, поздравио је мр Милорад Дурутовић.

Он је подсјетио да су, “Дани Патријарха Павла“ настали из колоније Крст патријарха Павла, која је 2016. установљена у Чачку. Ова манифестација добила је убрзо свесрпски карактер, па се одржава у још неколико мјеста: у Кућанцима, родном мјесту Патријарха Павла, у Гацку, у Републици Српској, а од 2019. и у Никшићу за шта је добијен благослов Синода СПЦ. Са идејом и по благослову ондашњег Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија одржава се и у Призрену, гдје је блаженопочивши Патријарх Павле постао Владика, чији живот и најдубља осјећања су везана за Косово и Метохију.

О значају ове духовно-културне манифестације говорио је Преосвећени Епископ Методије.

На личност блаженопочившег Патријарха Павла указао је књижевник Драган Лакић, предсједник Српске књижевне задруге.

Анегдоте и приче из књиге „Штап Патријарха Павла“, аутора Драгана Лакићевића, која је објављена у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, читали су студенти са Студијских програма за српски језик и књижевност и за философију: Тијана Ћерић, Николина Ђуричковић, Бојана Шолаја и Лука Спасојевић.

Учесницима литерарно-ликовног конкурса „Наш Патријарх Павле“ награде и плакете уручили су: протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки и проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори.

На ликовно-литерарни конкурс „Наш Патријарх Павле“ – 2020. приспио је велики број радова, у обје категорије – 109. Стручни жири за оцјену ликовних радова, у саставу. проф. Вељо Станишић и проф. Марија Зековић, наградио је радове следећих учесника:

Шест најбољих ликовних радова ученика основних школа:

 1. Борис Бањевић, 6 година – прва награда
 2. Јована Перовић, 7 година
 3. Матија Мотика, 7 година
 4. Богољуб Џанкић, 12 година
 5. Јована Станишић, 13 година
 6. Анђелка Перовић, 14. година

Четири најбоља ликовна рада ученика средњих школа:

 1. Јефимија Нинковић, 15 година (прва награда)
 2. Милош Благојевић, 15 година
 3. Лидија Адровић, 16 година
 4. Нина Поповић, 17 година

Када је у питању литерарни дио конкурса, жири у саставу: проф. Бојана Пејовић и проф. Марија Јелић наградио је следеће радове:

Пет најбољих литерарних радова ученика основних школа:

 1. Матија Балтић, 8 разред (прва награда)
 2. Маша Радуловић, 8 разред
 3. Драган Кадрић, 5 разред
 4. Андријана Зорић, 8 разред
 5. Алекса Ђалетић, 4. разред

Три најбоља литерарна рада ученика средњих школа:

 1. Ђорђе Мугоша, 4. разред (прва награда)
 2. Невена Јововић, 4. разред
 3. Милун Бубања, 4. разред

У сали Црквено.народног дома Светог Василија Острошког уприличена је изложба радова са конкурса „Наш Патријарх Павле“.