Manifestacija Dani Patrijarha Pavla

Manifestacija „Dani Patrijarha Pavla“ održana u Nikšiću

Ime: 06.11.2021 Manifestacija dani Patrijarha Pavla-Niksic; Opis: Dani Patrijarha Pavla Tip: audio/mpeg

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, u Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog, u Nikšiću, u petak 5. novembra 2021. održana je duhovna gozba – manifestacija „Dani Patrijarha Pavla“.

Nov 2021 Dani Patrijarha Pavla U Niksicu 8Riječima dobrodišlice, u ime organizatora, Njegovo Preosveštenstvo Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Metodija, goste kulturno-duhovne manifestacije, predstavnike Opštine Nikšić i mnogobrojnu publiku, pozdravio je mr Milorad Durutović.

On je podsjetio da su, “Dani Patrijarha Pavla“ nastali iz kolonije Krst patrijarha Pavla, koja je 2016. ustanovljena u Čačku. Ova manifestacija dobila je ubrzo svesrpski karakter, pa se održava u još nekoliko mjesta: u Kućancima, rodnom mjestu Patrijarha Pavla, u Gacku, u Republici Srpskoj, a od 2019. i u Nikšiću za šta je dobijen blagoslov Sinoda SPC. Sa idejom i po blagoslovu ondašnjeg Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija održava se i u Prizrenu, gdje je blaženopočivši Patrijarh Pavle postao Vladika, čiji život i najdublja osjećanja su vezana za Kosovo i Metohiju.

O značaju ove duhovno-kulturne manifestacije govorio je Preosvećeni Episkop Metodije.

Na ličnost blaženopočivšeg Patrijarha Pavla ukazao je književnik Dragan Lakić, predsjednik Srpske književne zadruge.

Anegdote i priče iz knjige „Štap Patrijarha Pavla“, autora Dragana Lakićevića, koja je objavljena u izdanju Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, čitali su studenti sa Studijskih programa za srpski jezik i književnost i za filosofiju: Tijana Ćerić, Nikolina Đuričković, Bojana Šolaja i Luka Spasojević.

Učesnicima literarno-likovnog konkursa „Naš Patrijarh Pavle“ nagrade i plakete uručili su: protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki i prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori.

Na likovno-literarni konkurs „Naš Patrijarh Pavle“ – 2020. prispio je veliki broj radova, u obje kategorije – 109. Stručni žiri za ocjenu likovnih radova, u sastavu. prof. Veljo Stanišić i prof. Marija Zeković, nagradio je radove sledećih učesnika:

Šest najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola:

 1. Boris Banjević, 6 godina – prva nagrada
 2. Jovana Perović, 7 godina
 3. Matija Motika, 7 godina
 4. Bogoljub Džankić, 12 godina
 5. Jovana Stanišić, 13 godina
 6. Anđelka Perović, 14. godina

Četiri najbolja likovna rada učenika srednjih škola:

 1. Jefimija Ninković, 15 godina (prva nagrada)
 2. Miloš Blagojević, 15 godina
 3. Lidija Adrović, 16 godina
 4. Nina Popović, 17 godina

Kada je u pitanju literarni dio konkursa, žiri u sastavu: prof. Bojana Pejović i prof. Marija Jelić nagradio je sledeće radove:

Pet najboljih literarnih radova učenika osnovnih škola:

 1. Matija Baltić, 8 razred (prva nagrada)
 2. Maša Radulović, 8 razred
 3. Dragan Kadrić, 5 razred
 4. Andrijana Zorić, 8 razred
 5. Aleksa Đaletić, 4. razred

Tri najbolja literarna rada učenika srednjih škola:

 1. Đorđe Mugoša, 4. razred (prva nagrada)
 2. Nevena Jovović, 4. razred
 3. Milun Bubanja, 4. razred

U sali Crkveno.narodnog doma Svetog Vasilija Ostroškog upriličena je izložba radova sa konkursa „Naš Patrijarh Pavle“.