Proslava Sv. Mardarija u Cetinjskoj bogosloviji

Maturanti Cetinjske bogoslovije proslavili svoju slavu Svetog Mardarija

Ime: 14. 12. 2021-Slava maturanata Cetinjske Bogoslovje; Opis: Maturanti Cetinjske bogoslovije proslavili svoju slavu Svetog Mardarija Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, učenici petog razreda Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, koji su XXVI generacija obnovljene Cetinjske bogoslovije (2017-2022), proslavili su svoju razrednu slavu Svetog Mardarija lješansko-libertiviliskog i sveamerikanskog.

Proslava je otpočelo u navečerje praznika, 11. decembra 2021. godine, služenjem svečanog bdenija u Cetinjskom manastiru, a nastavljenaa na sam praznik u nedelju, 12. decembra, kada su Svetu liturgiju služili sveštenomonasi iz Cetinjskog manastira i sveštenici iz arhijerejskog namesništva cetinjskog. Pojali su i čtecirali maturanti Bogoslovije predvođeni svojim profesorima.

Đaci su se na Svetoj liturgiji pričestili, a slavski kolač ove godine je osveštao i prelomio jerej Igor Pešikan, paroh cetinjski, koji je kratkim slovom čestitao praznik i slavu razreda.

Nakon liturgije zajedničarenje je nastavljeno za slavskom trpezom ljubavi u Bogosloviji gdje je sabrane profesore, učenike, sveštenike, monahe i monahinje, goste, pozdravio srpski istoričar prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta u Beogradu.

U ime Crkvene opštine cetinjske i u ime Lješanske nahije, odakle je potekao Sveti Mardarije Uskoković, sabranima se obratio i g. Rajko Radusinović. a slavu je čestitao i dr Miodrag Čizmović, direktor JU “Zahumlje” iz Nikšića.

U toku ručka maturanti su zajedno sa svojim profesorima, izveli i kulturni dio programa, pjevajući crkveno-narodne pjesme u slavu Božiju i Svetog Mardarija.

U ime domaćina i profesora i učenika Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, sve prisutne pozdravio je profesor Aleksandar Vujović, koji je zablagodario svima na učešću i proslavi ovog velikog ugodnika Božijeg, koga proslavlja ova generacija.

Profesor Vujović se zahvalio i dragim dobrotvorima, posebno gospođi Olji Stojanović, predsjednici Kola srpskih sestara iz Podgorice, koja svake godine svojim prilogom i majčinskom ljubavlju daruje učenike Bogoslovije. Molitveno se podsjetio i na blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sa čijim blagoslovom je ova generacija i izabrala da proslavlja svoju slavu Svetog Mardarija, poželjevši svima da ih blagoslovi i molitve velikog ugodnika Božijeg Svetog Mardarija lješansko-libertiviliskog prate u njihovim životima, a dragim gostima da se sjećaju susreta i dolaska u kraljevski grad Cetinje i Cetinjsku bogosloviju.

Aleksandar Vujović

profesor Cetinjske bogoslovije