Miholjska Prevlaka Krstionica

Ministarstvo najavilo rušenje krstionice na Miholjskoj Prevlaci

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Direktorat za inspekcijski nadzor i licenciranje, Urbanističko građevinska inspekcija dostavila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj obavještenje da će dana 2. aprila 2019. godine u 9 časova izvršiti rušenje novosagrađene krstionice na postojećoj ponti u okviru kompleksa manastira Miholjska Prevlaka.

 

Vjernici iz Boke su ovu vijest dočekali sa negodovanjem i najavili masovno okupljanje toga dana kakao bi spriječili rušenje, a glavno „oružje“ protiv bagera biće molitva.

Krstionica, koju su vjernici nazvali „Suza Njegoševa“, posvećena je Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu i nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare krstionice izgrađene prije više od 11 vjekova.

Rjesenje O Rusenju KrstioniceInspektori Morskog dobra su u decembru prošle godine obavestili ministarstvo da su, obilazeći teren, zatekli ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cveća.

Uprava manastira je tada izjavila da nije bila upoznata da je za objekat površine 11,33 metra kvadratna potrebna tehnička dokumentacija, jer je DUP-om iz 2010. godine predviđena izgradnja vjerskog objekta i izrazili spremnost da se u saradnji sa nadležnim organima pribavi sva potrebnoa dokumentacija, jer kakao su istakli „nemaju nameru da izbjegnu obaveze prema državi“.

Nažalost, nije bilo dovoljno razumijevanja da se izgradnja krstionice legalizuje.

Ono što vjernike ovoga kraja najviše boli je činjenica da pored svih nelegalno izgrađenih objekata, koji su poslednje tri decenije ponikli na našem primorju – od kuća i vila do hotela, vlastima je jedino zasmetala Krstionica na Prevlaci.