Saborni Hram Podgorica

Mitropolija crnogorsko-primorska NKT-u: Što ga brani, kad ga ne odbrani

Ime: 11.06.2020 saopstenje MITROPOLIJE; Opis: Što ga brani, kad ga ne odbrani Tip: audio/mpeg

“Što ga brani, kad ga ne odbrani”

Cetinje, 11. jun 2020.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, po ko zna koji put, politički zloupotrebljeno od strane aktuelnog režima. Ovog puta je poslužilo kao štit direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. Budući da je Protivteroristička jedinica bila zauzeta čuvanjem bagera po ulcinjskom zaleđu, neko je morao da priskoči u pomoć direktoru Veljoviću kad je uhvaćen u neistini da je na litijama zabilježen veći klaster zaraženih novim koronavirusom. To je, izuzetno neuspješno, učinilo pomenuto tijelo.

U svom politikantskom pokušaju odbrane direktora Veljovića, NKT je objasnilo da je “na sjednicama iznijeta procjena Instituta za javno zdravlje da je oko 70 oboljelih osoba tokom epidemiološkog istraživanja iznijelo podatke koji su ukazivali da su prisustvovale masovnim okupljanjima vjernika”. Direktor Policije nije rekao ništa slično ovome. On je ustvrdio, neistinito i zlonamjerno, u pokušaju zastrašivanja, širenja panike i stvaranja negativnog raspoloženja prema Crkvi, da se “u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba”.

Procjena IJZ na koju se u svom saopštenju poziva NKT i tvrdnja direktora Veljovića su sasvim očigledno različite. Prva govori o vjerskim okupljanjima uopšte i o mogućem objašnjenju za oboljevanje 70 osoba, ne precizirajući čak ni da li su svi oni bili na istom okupljanju, a druga (Veljovićeva) je izričita i precizna – litija i klaster od 70 zaraženih, pojačana dodatkom “u samo jednom”, što je samo neuspješan pokušaj da se ostavi utisak da je takvih “litijskih klastera” bilo više, što ne odgovara onome što je bila procjena IJZ.

NKT nije smio da se pridruži direktoru Veljoviću u ovom otvorenom napadu na Crkvu. No, o tome neka misle svi njegovi članovi pojedinačno. Ovo je, najvjerovatnije, istup onoga političkog dijela tog tijela, kao što je i odluka o ograničavanju brojnosti  javnih okupljanja umnogome politička i usmjerena na Crkvu, što primjećuju ugledni pravnici i mnogi u crnogorskom društvu. Inače, javni nastupi direktora Veljovića uglavnom imaju prijeteći prizvuk, što je potpuno neprimjereno u demokratskom društvu za nekoga ko komanduje tolikim mnoštvom naoružanih ljudi. Što se Crkve, sveštenstva, monaštva i vjernika tiče, Policija i njen direktor mogu da budu potpuno rasterećeni, naše Litije će imati karakter kakav su imale i prije posljednje epidemije – biće mirne i nenasilne, ali će njeni učesnici biti čvrsti i odlučni u odbrani svojih vjerskih prava, prava svoje Crkve i svojih Svetinja. Možda nemamo PTJ i NKT da nas brane, ali imamo istinu, pravdu i silu Božiju.