Saborni Hram U Podgorici

Mitropolija crnogorsko-primorska: Trojičindanski sabor – sabor vjernika iz Crne Gore

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Mitropolija crnogorsko-primorska obavještava javnost da ovih dana sa više strana dobijamo vijesti o navodno ”organizovanom dolasku vjernika iz Srbije i Republike Srpske” u Podgoricu na Trojčindanski sabor 15. juna 2019. godine. Time se upravo pridodaju zvanične tvrdnje partije na vlasti, izazvane stavovima opozicije, ”da planirani događaj ima isključivo politički karakter”.

Iz tog razloga i ovom prilikom ističemo da je Trojčindanski sabor prije svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, kao i do sada, isključivo i jedino pozvani pravoslavni vjernici, i to koji žive u Crnoj Gori. I ko god dođe u ime Božije – dobro došao je.

Takođe Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska ne organizuju autobuski prevoz radi dolaska vjernika iz drugih država, niti su uputile bilo kakav poziv bilo kojim političarima da u ime bilo koje političke opcije pozivaju ljude da dođu i učestvuju na Trojčindanskom saboru; na ovo isključivo crkveno sabranje, čiji je povod svenarodna proslava Boga ljubavi otkrivenog na Trojični dan, na spasenje i prosvećenje svega roda  ljudskog, kao i priziv na bratsku ljubav i slogu i pomirenje u raspolućenoj Crnoj Gori.

Pitamo se: na osnovu kojeg Božijeg ili ljudskog zakona, predsjednik države i njegova sekularna vlada stvara svoju partijsku ”crnogorsku crkvu”? I, ko je taj koji se ovdje bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv Vladinog Predloga zakona o otimanju njenih hramova i imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svijetu, onda to jeste politika – odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikanstvo bilo kakve vrste.

Pravoslavne arhijereje, sveštenike, monahe, monahinje i vjernike iz okruženja Crne Gore i vascijelog pravoslavnog svijeta, kao i sve ljude dobre volje, pozivamo da nas podrže svojim molitvama za očuvanje slobode vjere i pravde i vjekovnih prava Crkve, njenih Svetinja i imovine u Crnoj Gori.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske