Manastir Cetinje

Митрополија црногорско-приморска: За истински и стручни дијалог, а не симулацију дијалога

Име: 22.06.2019 SAOPSTENJE MITROPOLIJE; Опис: За истински и стручни дијалог, а не симулацију дијалога Тип: audio/mpeg

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

22. јун 2019.г.

 

Поводом данашњег саопштења за јавност Владе Црне Горе у коме, на свој начин и из својих интереса, тумаче јучерашњу изјаву протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, координатора Правног савјета Митрополије, указујемо да је у изјави само указано да Венецијанска комисија није подржала и позитивно оцијенила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у цјелости, како је Влада јуче саопштила у 16.35 часова, тј. неколико минута након усвајања мишљења на пленарној сједници Венецијанске комисије.

Судећи по садржају и брзини саопштења Владе, постојала је евидентна намјера да се јавност погрешно и тенденциозно информише – да су све одредбе Предлога закона добиле позитивно мишљење Венецијанске комисије и да су позитивно оцијењене све одредбе Предлога закона, а што није тачно. Бројни медији су то на такав начин и пренијели јавности. Истинитост ријечи о. Велибора Џомића је већ данас потврдио Панос Какавиатос, портпарол Венецијанске комисије, јавним наводом да је Венецијанска комисија усвојила низ важних измјена и допуна за Предлог закона. То је био једини циљ јучерашњег реаговања. Управо одредбе из чл. 62 и 63 Предлога закона којим је било планирано једнострано прекњижавње цркава, џамија, катедрала и друге непокретне имовине цркава и вјерских заједница нису подржане на начин који је жељела, предлагала и очекивала Влада Црне Горе као предлагач тог акта. Доступност судским и управним процедурама и сада, без оваквог Предлога закона, постоји у правном систему Црне Горе. Али, овдје то није био циљ. Напротив, идеја је била да се, мимо прописаних судских процедура, Црква и вјерске заједнице лише својих светиња и имовине која им је кроз вјекове завјештавана од вјерника.

Активности Митрополије и других епархија наше Цркве у Црној Гори ће, као и до сада, бити у складу са свеукупном заштитом угрожених интереса које данас, на жалост, Влада неосновано карактерише као ”агресивну популистичку кампању”. Митрополија и епархије наше Цркве су одувијек биле, јесу и биће за истински и стручни дијалог, а не за симулацију дијалога и довођење пред свршен чин, као што је било и 2015. и 2019. године.