Mitropolit Bar

Mitropolit Amfilohije: Bez jedinstva Crkve pravoslavne nema budućnosti

Ime: 24.03.2019 Mitropolit Bar; Opis: Bez jedinstva Crkve pravoslavne nema budućnosti Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio  je danas, 24. marta, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen žrtavama NATO bombardovanja 1999. i princu Mihailu Petroviću u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

U besjedi nakon Jevanđelja Visokopreosvećeni Mitropolit je podsjetio na Veliki Kritski sabor iz 2016. godine, ističući da se radi o izuzetnom događaju u životu Crkve pravoslavne i čitavoga svijeta u novije vrijeme, koji je između ostalih odluka potrdio i odluke Sabora iz 14. vijeka za vrijeme Svetoga Grigorija Palame čijem molitvenom spomenu je posvećena druga nedelja svete Četrdesetnice.

Mitropolit je  je kazao da danas treba da se sjetimo i knjaza Mihaila Petrovića, značajne ličnosti u našoj novijoj istoriji, koji se prije 33 godine na današi dan upokojio, a koji je, 1921. godine kada je umro kralj Nikola, proglašen za posljednjeg prestolonasljednika Kraljevine Crne Gore.

Govoreći o NATO bombardovanju SRJ, Mitropolit je podsjetio da su prve bombe pale na Crnu Goru kada je ubijen vojnik Saša Stajić u Danilovgrdu a poslije njega oko 2000 ljudi. Od posljedica bombardovanja i danas umiru ljudi a među njima je i jedan dio italijanskih vojnika koji su bili pri Kforu na KiM. Po njegovim riječima zločinački NATO pakt je nastavio bezbožno djelo krstaša, osvajačkog pokreta iz drevnih vremena koji su ratovali navodno za oslobađanje Groba Hristovoga, kao i djela drugih osvajača:

„Ono što su radili krstaši, Napoleon, Musolini, Hitler, u naše vrijeme NATO pakt nastavlja. To bezbožno osvajačko i otimačko djelo koje se projavilo prvi put poslije Drugog svjetskog rata bombardovanjem BiH, Republike Srpske, KiM, Srbije i Crne Gore danas se nastavlja i u Aziji i u Ukrajini.“

Na kraju službe protojerej-stevrofor Slobodan Zeković, starješina Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira zablagodario je Mitropolitu na blagoslovima koje je donio u Bar i u ovaj sveti hram, a zajedničarenje je na njegov poziv nastavljeno u kripti hrama.

Galerija fotografija-link