Prevlaka

Mitropolit Amfilohije blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore

Ime: 26.07.2019 Prevlaka besjede; Opis: Mitropolit Amfilohije blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore Tip: audio/mpeg

Povodom slave sveštene carske lavre Manastira Svetoga arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta i Sabora pravoslavne omladine Crne Gore, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa Preosvećenim Episkopom pakračko – slavonskim g. Jovanom služio je danas, 26. jula, na Sabor Svetog Arhangela Gavrila, Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i vjernog naroda.

Prevlaka 3 Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, vladika Jovan je svoje arhipastirsko slovo počeo pojašnjenjem da kada tumačimo Jevanđelje, moramo znati da je prvi i osnovni nivo Jevanđelja činjenica da starozavjetnom jevrejskom narodu i prvoj Crkvi Božijoj dolazi obećani Mesija kojega je jevrejski narod čekao kroz cijelu svoju istoriju. Gospod je Mojsiju, koji je proveo jevrejski narod preko Crvenog mora i 40 godina preko pustinje, rekao da neće ući u Obećanu zemlju, nego da će je vidjeti sa gore Nebo u Jordanu, gdje će i ostaviti svoje kosti. Sve je to iz razloga, objasnio je vladika, da ne bi Mojsije postao, u srcu i umu jevrejskog naroda, neki drugi Mesija koga će oni obožavati, osim živoga Boga.

I evo sada tom narodu, kome je rečeno da će doći Mesija koji će izmijeniti sav svijet i postaviti jevrejski narod, tj. Crkvu Božiju iznad svih naroda dati im Obećanu zemlju, dolazi ovaj Mesija“, kazao je vladika.

Prevlaka 2Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije nakon što je blagosiljao i prerezao slavski kolač, čestitao je praznik i blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore koji je počeo danas na temeljima ove drevne svetinje, a čij je domaćin ove godine Miholjski zbor.

Ovo je 26. sabranje naše omladine – onih koji su kršteni u ime Hristove. Mladost njihova se obnavlja kao orlovska, jer nijesu mladi samo oni koji su tjelesno mladi, već i oni koji su podmlađeni Tijelom i Krvlju Hristovom, koji se Njime podmlađuju i zadobijaju vječnu mladost. “

Vladika je kazao da su se ovdje već 1800 godina podmlađivala čitava pokoljenja, kao i da toliko i traju sabranja u ovoj svetinji još od vremena prvog hrišćanskog mučenika, čije su mošti pronađene prilikom iskopavanja na ovom lokalitetu. Od tada pa do donas u ovoj svetinji se pjeva Bogu živome na svim zemaljskim jezicima:

Prevlaka 4Ovdje se kroz vjekove sabiraju, krštavaju i podmlađuju mladošću Hristovom, angelskom mladošću ne samo oni koji su ovdje primali angelski čin, monasi i jeromonasi, nego svi koji se krštavaju u ime Gospodnje. Zato posebno čestitamo slavu našoj, ali i svepravoslavnoj omladini.“

U okviru ovog crkveno narodnog sabranja, Miholjski zbor organizovao je bogat kulturno umjetnički program.

Sabor pravoslavne omladine tradicionalno je okupio veliki broj mladih a ove godine je obogaćen i Međunarodnom duhovnom akademijom „Sveti Jevstatije Prevlački“ koja je počela 23. jula i trajaće do 3. avgusta.