Mitropolit Ostorg

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu

Veliki četvrtak je dan velikih zbivanja sa Gospodom našim Isusom Hristom, koja opredjeljuju sudbinu čovjeka i čovječanstva do danas, ali i do kraja svijeta i vijeka. To je dan kada je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća oko koje se sabira Crkva Božija kroz vijekove, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije.

Mitropolit je to kazao danas na Veliki četvrtak u Gornjem Ostrogu gdje je  pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice, služio Svetu arhijerejsku litrugiju. Sasluživali su mu protojereji-stavrofori Radojica Božović i Vido Vuković, sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakon Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović iz Mojkovca i jerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh.

Vladika je u liturgijskoj propovjedi istakao da je Crkva Božija zajednica Oca i Sina i Duha Svetoga i bezbrojnih pokoljenja iz svih zemaljskih naroda. Ova najsvetija zajednica ne živi samo od zemaljskoga hljeba, već se hrani Tijelom i Krvlju Hristovom, Njegovom ljubavlju, istinom, pravdom i vječnim i neprolaznim životom. Sam Hristos je za sebe rekao: Ja sam hljeb života koji silazi s neba – ko jede od ovoga hljeba neće umrijeti, nego će vječno živ biti.

Podsjetio je vladika da je Crkva Hristova raširena po svom zemaljskom šaru i da su čitavi narodi njeni članovi, kao i da se u njoj služi služba Božija na svim zemaljskim jezicima.

Govoreći o drugom znamenju Velikog četvrtka, vladika Amfilohije je kazao je da je Sveta tajna služenja tajna božanske ljubavi koja se pretače i postaje istinska i prava ljubav koja ne traži svoje, već se žrtvuje i prinosi.

„Gospod je na ovaj sveti dan pokazao da je smirenje i uzjamano služenje među ljudima ono što zahtjeva od sviju, jer i On sam je rekao: Nisam došao da Mi služenego da služim i da život svoj polažem za bližnje svoje. Na Tajnoj večeri Gospod je oprao noge Svojim učenicima pokazavši im kako treba da služe i da ne budu kao zemaljski vladari i gospodari, nego da prinose sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu na dar.“

Treće znamenje Velikog četvrtka je Judina izdaja Gospoda za 30 srebrenika: 

„Srebroljublje je jedan od najopakijih grijehova svakoga ljudskoga bića. Kroz svu ljudsku istoriju, pa i u naše vrijeme, izdaje se Bog kao hljeb života, radi zemljskoga hljeba i prolaznog, ništavnog bogatstva“, istakao je vladika.

Dodao je da je tako bilo i sa Judom izdajnikom, kao i da je ovo naše vrijeme, vrijeme Jude izdajnika. Nikada u istoriji čovječanstvo nije u tolikoj mjeri prodavalo Hrista, kao Boga i savršenog čovjeka, i odricalo se Njega koji je hljeb života:

„Srebroljublje, zemaljska vlast i bogatstvo je ono što gospodari danas evropskim narodima, a preko njih i nama koji smo temelj prave i istinske Evrope.“

Naglasio je da je danas upravo sve podvrgnuto tom Judinskom sindromu, izdaji i odricanju Hrista Boga, prodavanju vjere za večeru. Na tom bogoubistvu, oceubistvu i bratoubistvu, zasnovan je i komunizam, a u tome se sastojala i sudbina nacizma i fašizma koji su za 30 srebrenika – za rasu, prodali živoga Boga. Po njegovim riječima sve je danas podređeno zemaljskom tijelu i krvi:

„To je svojstvo moderne Evrope i Amerike, a mi se uključujemo u to. Sve se žrtvuje za tzv. zapadne vrijednosti, koje su odricanje od onoga što je najveća vrijedenost, bila i ostala, i Istoka i Zapada, a to je Hristos – vječni hljeb života koji silazi sa neba i daruje se čovječanstvu.“

Sve što je podređeno onome što je prolazno i čemu je smrt konačna riječ, nije dostojanstvo za čovjeka onakvog kakvog ga je Bog stvorio, po Svom liku i obrazu.

„Čovjek je prizvan da se hrani vječnim hljebom života – Hristom Bogom kao Bogočovjekom, da se hrani i živi Njime da bi kroz Njega i preko Njega pobijedio svoje strasti i sve ono što ga otuđuje od Boga  kako bi zadobio Carstvo nebesko, za koje se opredijelio i naš narod.“

Samo one škole koje u tom duhu vaspitavaju djecu, privodeći ih toj svjetlosti, koja je ovaj svijet obasjala Hristovim rođenjem, preobraženjem, raspećem, smrću i vaskrsenjem, su istinske i prave, jer čovjeku daju učenja o njegovom vječnom i neprolaznom dostojanstvu, pojasnio je vladika. Sve druge koje se zasnivaju samo na prolaznom i zemaljskom su Judine škole i prodaju Boga živoga a time i ljudsko dostojanstvo za 30 srebrenika:

„Nikada Juda izdajnik nije bio tako moćan i silan u svijetu, preko nekada hrišćanske Evrope i Amerike, koliko je danas. Ovo je vrijeme judeizdajnika koji prodaje Gospoda za 30 srebrenika.“

Visokopreosvećeni je objasnio da se Juda nije pokajao, već raskajao i objesio. Plod takve škole je samoubistvo, kao što je smrt plod nacifašizma i komunizama, koje su bile zavladale svijetom, i najnovije ideologije koja se rađa iz te i takve ideologije.

Sveti Vasilije je jedan od živih svjedoka Živoga Gospoda i svjedok onih koji se poput Hrista žrtvuju za vjeru, Hrista i jedni za druge:

„To je snaga ćivota Svetoga Vasilija, jer je on ohristovljeni ćivot. Hranio se i hrani hljebom  života i uči nas da se vaspitavamo, pripremamo i spasavamo od judinskog sindroma hljebom života, hodeći putem Hristovim, za Onim koji je put, istina i život, hodeći za onima koji su za Njim hodili, među kojima posebno mjesto zauzima otac naš Vasilije. Neka bi nam Gospod dao duha pokajanja, preobražaja, istinske, prave vjere u živoga Boga i obdario nas vječnim i neprolaznim životom“, poručio je na kraju besjede Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Veliki broj sabranih se pričestio Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista na dan kada je ustanovljena ova Sveta i velika tajna.

Vesna Dević