Митрополит Добрска ћелија

Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Добрска ћелија

Име: 04. 09. 2020. Mitropolitova besjeda u Dobrskom selu; Опис: Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Добрска ћелија Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Добрска ћелија код Цетиња.

Прослављамо Господа у светињи која постоји још од 1413. године и основана је прије Цетињског манастира, рекао је на крају Литургије Митрополит црногорско-приморски.

“Када је засађен овдје виноград, који до данас рађа плодове да би се од њих приносило и за свето причешће, за тајну Свете евхаристије. Данас овдје посебно прослављамо Светог мученика Агатоника, за кога је везано ово мјесто и његови житељи”, рекао је он.

Додао је да прослављамо и једног новијег светитеља Цркве Христове – Светог Горазда Чешкога.

“Он је Чех који је примио вјеру православну послије Првога свјетског рата и који је био овдје на Цетињу. Долазио је, заједно са Светим владиком Николајем, када је био пренос моштију Светог Петра Ловћенског Тајновидца на Ловћен. И то је, очевидно, био значајан догађај и за њега и за нашу Цркву. Он се и васпитавао код нас, и у Карловцима и у Београду. Васпитавао се у страху Божјем и вјерности православљу, па је мученички пострадао за вријеме нацифашистичке окупације Чешке”, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је рекао да је потребно да се сјећамо упокојених монахиња Еликониде, која је иконописала иконостас ове светиње, Олимпијаде и Христине, које су живот свој уградиле у њену обнову.

“Нека би Господ, молитвама Светог Агатоника благослови све његове свечаре у овом мјесту и нека би благословио и нашу мати Петру, настојатељицу ове свете обитељи, нашег Владику Методија, да што прије и он дође да Господа прослављамо и да служи у овој светињи”, казао је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић