Mitropolit Dobrska ćelija

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u manastiru Dobrska ćelija

Ime: 04. 09. 2020. Mitropolitova besjeda u Dobrskom selu; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio u manastiru Dobrska ćelija Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Dobrska ćelija kod Cetinja.

Proslavljamo Gospoda u svetinji koja postoji još od 1413. godine i osnovana je prije Cetinjskog manastira, rekao je na kraju Liturgije Mitropolit crnogorsko-primorski.

“Kada je zasađen ovdje vinograd, koji do danas rađa plodove da bi se od njih prinosilo i za sveto pričešće, za tajnu Svete evharistije. Danas ovdje posebno proslavljamo Svetog mučenika Agatonika, za koga je vezano ovo mjesto i njegovi žitelji”, rekao je on.

Dodao je da proslavljamo i jednog novijeg svetitelja Crkve Hristove – Svetog Gorazda Češkoga.

“On je Čeh koji je primio vjeru pravoslavnu poslije Prvoga svjetskog rata i koji je bio ovdje na Cetinju. Dolazio je, zajedno sa Svetim vladikom Nikolajem, kada je bio prenos moštiju Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca na Lovćen. I to je, očevidno, bio značajan događaj i za njega i za našu Crkvu. On se i vaspitavao kod nas, i u Karlovcima i u Beogradu. Vaspitavao se u strahu Božjem i vjernosti pravoslavlju, pa je mučenički postradao za vrijeme nacifašističke okupacije Češke”, rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je rekao da je potrebno da se sjećamo upokojenih monahinja Elikonide, koja je ikonopisala ikonostas ove svetinje, Olimpijade i Hristine, koje su život svoj ugradile u njenu obnovu.

“Neka bi Gospod, molitvama Svetog Agatonika blagoslovi sve njegove svečare u ovom mjestu i neka bi blagoslovio i našu mati Petru, nastojateljicu ove svete obitelji, našeg Vladiku Metodija, da što prije i on dođe da Gospoda proslavljamo i da služi u ovoj svetinji”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović