Mitropolit Jovan Dol

Митрополит Амфилохије богослужио у остршком скиту Јован долу

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јутрос, на празник Рођења Светог Јована Крститеља-Ивањдан Свету архијерејску литургију у острошком скиту Јован Долу, поводом храмовске славе ове Светиње.

Радоваће се праведник у Господу и нада је његова у Господу живоме Богу- пјевамо када прослављамо некога од великих Божијих угодника и праведника. Пјевамо ову пјесму и данас када прослављамо Светог Јована, великог и дивног претечу Господњег о коме су прорци прорицали и прије његовог рођења, називајући га новим пророком Илијом који ће посвједочити Христа Господа“- казао је, између осталог, у литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије.

Митрополит је подсјетио да је Свети Јован већ из утробе материне проговорио, посвједочивши Христа Господа и Његово рођење, свједочећи Га читавим својим животом, живећи као пустињак и дочекавши Господа на ријечи Јордану гдје изговара оне знамените ријечи: Гле, Јагње Божије које узима на себе гријехе свијета.

Његово свједочанство наставља се и до наших дана, прослављањем Господа Који је прославио Светог Јована Крститеља. И светиња у Јован долу никла је, у вријеме старца оца Лазара Острошког, у славу Божију а у славу Светог Јована Крститеља, по коме овај крај и носи име“- казао је Митрополит Амфилохије.

Фото: Јован Д. Радовић