Ikona

Mitropolit Amfilohije: Čovjek je kroz Hrista prizvan da bude besmrtan

Ime: 24.02.2020 Mitropolit besjeda; Opis: Čovjek je kroz Hrista prizvan da bude besmrtan Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 24. aprila, na Istočni petak, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ćelija Piperska.

Visokopreosvećeni je kazao da je Hristos Gospod jedina istinska svjetlost svijeta i ko za Njim hodi neće hoditi po tami nego za svjetlošću vječnom i neprolaznom i onaj ko se Njime prosvijetli postaje svjetlonosno biće. Vladika je kazao da je osnovno svojstvo svih hrišćana upravo to, da su sinovi svjetlosti i dana a ne sinovi tame i mraka.

Sa tog razloga je Gospod prizvao Svoje prve učenike, a preko njih i kroz njih i sve Njegove učenike do nas današnjih i do kraja svijeta i vijeka, da svjedoče ime Njegovo sveto, da ga propovjedaju i krštavaju u Njegovo ime sve zemaljske narode, koji su kroz Njega prizvani da budu članovi jednog, jedinstvenog izabranog Božijeg naroda – članovi Crkve.”

I tako je kroz vjekove, kako je kazao, Sveto jevanđelje propovjedano i bezbrojne duše su krštene u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, krštavajući se u Njegovu smrt i saraspinjući se Njime u nadi da će savaskrsnuti sa Njim.