Mitropolit Amfilohije

Митрополит Амфилохије – дивни пастир

Име: 05.11.2020 Panagopulos; Опис: Митрополит Амфилохије - дивни пастир Тип: audio/mpeg

Проф. др Алексиос Панагопулос некадашњи Ректор “Атонијаде” и духовно чадо блаженопочившег Митрополита Амфилохија из Атине, је у разговору за Радио „Светигора” казао да је Митрополит у Атини био препознат као дивни пастир.

Maxresdefault
Проф. др Алексиос Панагопулос

„Ја сам имао прилику да упознам се са Митрополитом врло рано, значи од 1980. године, кад сам дошао на студије у Београд. Пре тога сам ја њега знао преко моје фамилије јер он као што је познато се замонашио и рукоположио у Грчкој и ту је служио више година, и студирао наравно и докторирао у Атини. Значи преко моје фамилије и познатих тих људи имао сам прилику да чујем стално о њему, какав је добар пример био у Грчкој, не као теолог и научник само, него као и пастир, јер је имао парохију у Атини где је служио. Народ је писао посебно о његовој литургији и жељи да са њим на литургији Слави Бога.

После, ја сам имао ту прилику у Београду да ми буде професор од прве године студија на богословском факултету.

Професор је додао да је Митрополит Амфилохије био веома гостољубив човјек и да је то његово гостољубље чинило да се он приликом сваког свог доласка у Црну Гору осјећа као код своје куће.

Он је увек волео да разговарамо, не само на теолошка питања, него и практичних проблема у Цркви који се дешавају.

Он мени није био само ментор и професор, био ми је и духовник, и отац, и брат ми је био и пријатељ. Ја сам се са њим осећао као да сам у својој кући. Тако је он то мени помињао. Каже, ти си у Црној Гори наш. Тако сам и ја волео њега”.

Закључујући да смо Митрополитовим одласком изгубили много, он истовремено изражава вјеру и поуздање да смо добили још једног светитеља и заступника пред Господом.

„ Мислим да смо ми изгубили: професора, теолога и пастира, али добили смо великог светитеља на небу и то размишљање мени да неку снагу. Значи да ја њега осетим. Осетим његово присуство у мом животу. Знам да је Митропполит жив међу нама”.

Оливера Балабан