Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije – divni pastir

Ime: 05.11.2020 Panagopulos; Opis: Mitropolit Amfilohije - divni pastir Tip: audio/mpeg

Prof. dr Aleksios Panagopulos nekadašnji Rektor “Atonijade” i duhovno čado blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija iz Atine, je u razgovoru za Radio „Svetigora” kazao da je Mitropolit u Atini bio prepoznat kao divni pastir.

Maxresdefault
Prof. dr Aleksios Panagopulos

„Ja sam imao priliku da upoznam se sa Mitropolitom vrlo rano, znači od 1980. godine, kad sam došao na studije u Beograd. Pre toga sam ja njega znao preko moje familije jer on kao što je poznato se zamonašio i rukopoložio u Grčkoj i tu je služio više godina, i studirao naravno i doktorirao u Atini. Znači preko moje familije i poznatih tih ljudi imao sam priliku da čujem stalno o njemu, kakav je dobar primer bio u Grčkoj, ne kao teolog i naučnik samo, nego kao i pastir, jer je imao parohiju u Atini gde je služio. Narod je pisao posebno o njegovoj liturgiji i želji da sa njim na liturgiji Slavi Boga.

Posle, ja sam imao tu priliku u Beogradu da mi bude profesor od prve godine studija na bogoslovskom fakultetu.

Profesor je dodao da je Mitropolit Amfilohije bio veoma gostoljubiv čovjek i da je to njegovo gostoljublje činilo da se on prilikom svakog svog dolaska u Crnu Goru osjeća kao kod svoje kuće.

On je uvek voleo da razgovaramo, ne samo na teološka pitanja, nego i praktičnih problema u Crkvi koji se dešavaju.

On meni nije bio samo mentor i profesor, bio mi je i duhovnik, i otac, i brat mi je bio i prijatelj. Ja sam se sa njim osećao kao da sam u svojoj kući. Tako je on to meni pominjao. Kaže, ti si u Crnoj Gori naš. Tako sam i ja voleo njega”.

Zaključujući da smo Mitropolitovim odlaskom izgubili mnogo, on istovremeno izražava vjeru i pouzdanje da smo dobili još jednog svetitelja i zastupnika pred Gospodom.

„ Mislim da smo mi izgubili: profesora, teologa i pastira, ali dobili smo velikog svetitelja na nebu i to razmišljanje meni da neku snagu. Znači da ja njega osetim. Osetim njegovo prisustvo u mom životu. Znam da je Mitroppolit živ među nama”.

Olivera Balaban