Liturgija Cetinje

Mitropolit Amfilohije: Hristos – jedino novo pod suncem

Ime: 14.01.2019 Mitropolit Cetinje; Opis: Hristos – jedino novo pod suncem Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz molitveno učešeće Prosvećenog Episkopa dioklijskog g. Metodija, služio je danas, 14. januara, na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

2U arhipastirskom obraćanju vjernom narodu, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije poželio je svima blagosloven vijenac Novoga ljeta Gospodnjega koji je stvorila ruka živoga Boga Svojim rođenjem i obrezanjem. Mitropolit je kazao da je Nova godina upravo Hristos Gospod od Djeve rođen i u današnji dan obrezan po drevnom jevrejskom običaju. Svojim rođenjem ulio je u ljudsku prirodu, sveukupnu tvorevinu, oganj vječni i neprolazni, Svoju silu, dobrotu, mudrost.

1Mitropolit je danas proizveo Igora Pešikana za đakona ističući da je otac Igor, porijeklom iz Cuca od Pešikana i Popovića, rod stradalnoga Krsta Zrnova Popovića, te da je đakon cetinjski i cucki i da je dobro da Cuce i Cetinjani djelaju Božije djelo i nastavljaju dijela predaka preko svojih sveštenika i  đakona.

Nakon što je osveštao slavski kolač, vladika je još jednom čestitao Novo ljeto dobrote Gospodnje.

Potom je priređen tradicionalni novogodišnji susret Visokopreosvećnog Mitropolita Amfilohija sa studentima i postdiplomcima iz Mitropolije crnogorsko-primorske.