Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije: Kosovo je žila kucavica Crne Gore i Srbije, ne samo Srbije

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije kazao je danas da nikome ne može da se preda Kosovo i Metohija, jer je Kosovo i Metohija žila kucavica Crne Gore i Srbije.

„Kosovo je žila kucavica Crne Gore i Srbije, ne samo Srbije“, kazao je Vladika u manastiru Morača nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio povodom praznika Sabor Presvete Bogorodice.

Rekao je da je apel za odbranu Kosova i Metohije, koji ovih dana napadaju u beogradskim medijima pisan zbog brige za Kosovo i Metohiju, a ne protiv nilo koga.

On je podsjetio da su 1943. godine po instrukcijama Josipa Broza crnogorski komunisti Pavle Jovićević i Andrija Mugoša s Enverom Hodžom u Bujanu dogovorili stvaranje albanske republike kao jedne od balkanskih socijalističkih republika u čiji sastav je trebala da uđe teritorija Kosova i Metohije koja je u tom trenutku bila pod Musolinijevom vlašću.

„Kasnije, nakon rata, Petar Stambolić je toj teritoriji pridodao dio Srbije do Kopaonika i sad oni na osnovu toga tamo prave državu. A ovi u Beogradu to prihvataju. I sad smo mi koji se tome protivimo i u Crnoj Gori i u Srbiji kao izdajnici, a oni su kao spasioci. Neka im Bog da pameti i razuma. Ne može se Kosovo i Metohija dati nikome“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Rajo Vojinović