Митрополит Амфилохије на Духовски уторак богослужио у Доњем Острогу

Митрополит Амфилохије на Духовски уторак богослужио у Доњем Острогу

Име: 09.06.2020 Mitropolit Ostrog; Опис: Митрополит Амфилохије на Духовски уторак богослужио у Доњем Острогу Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г.Амфилохије, богослужио је на Духовски уторак, 9. јуна 2020. љета Господњег, Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.

Саслуживало му је острошко свештеномонаштво и бројно свештенство, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа. Током Литургије крштена је дјевојчица Анастасија.

После прочитаног Светог Јеванђеља сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Митрополит Амфилохије, који је између осталог казао да је сва Литургија и свака ријеч у спомен Господа и Спаса Исуса Христа.

– Сва Литургија Божија је у знаку велике и свете Тајне. Када призивамо Духа Светога да сиђе на нас и на наше Дарове, то је управо откривење пуноће велике и свете тајне Пресвете Тројице. Призивамо дакле, епископ и свештеници заједно са народом, да Дух Свети сиђе на нас и на наше Дарове и да претвори овај хљеб наш свагдашњи, насушни у Њега који је Хљеб живота и који је рекао да ко једе од Њега-Хљеба неће умријети него ће жив бити. Дух Свети је онај који на наш призив, на призив Цркве Божије, хљеб у Тијело Христово, а наше вино у Крв Христову. У хљебу и вину је садржана сва творевина Божија и приносећи те Дарове, приносимо сву творевину и сами себе и једни друге и сав живот свој – казао је Митрополит Амфилохије и објаснио да се тако причешћујемо Господа и Спаса нашег Исуса Христа за спасење, просвећење и задобијање вјечног живота.

Тако је и мала Анастасија, истакао је Митрополит, данас крштена у име Оца, Сина и Духа Светога и запечаћена је Духом Светим животворним.

– Дух Свети који је запечатио Цркву Божију на Сионској Гори, тај Дух Свети запечаћује свако биће рођено на земљи од мајке, силази на њега и дијете се Светом тајном крштења рађа за вјечни и непролазни живот. Човјек кроз примање Духа Светога постаје од смртнога бесмртно биће, од пролазнога непролазно биће, од привременога вјечно биће. Хранећи се Тијелом и Крвљу Господа Бога, Њиме као Хљебом живота и надахњујући се Духом Светим, сав живот Цркве и све што се у Цркви рађа и догађа и све што се пјева има дубљи смисао и дубље значење – рекао је Митрополит Амфилохије.

Додао је да су сви храмови, па и они који су посвећени појединим светитељима, сви су у суштини посвећени Пресветој Тројици и Сину Божијем кроз оне који су себе просветили силом Божијом, силом Христовом и силом Пресвете Тројице.

– И наш Свети отац Василије постао је светитељ зато што се закрстио крстом и силом Оца и Сина и Духа Светога примио то у себе не само кроз тајну крштења, него кроз сав свој живот. Примио је ту Свету тајну и та тајна се уселила у њега и освештала и ове стијене острошке и његове земне кости, па су се претвориле у мошти – казао је Митрополит Амфилохије.

Посебну радост литургијском сабрању дало је присуство великог броја дјеце, која су заједно са монаштвом и вјернима који су се припремали, примили Свето Причешће.

Заједничарење је настављено уз трпезу хришћанске љубави коју су припремила острошка братија.

Извор: Манастир Острог