Mitropolit

Mitropolit Amfilohije na slavi manastira Dajbabe: Život prepodobnog Simeona Dajbabskog je u znaku časnog krsta

Ime: 31.03.2019 Mitropolit Dajbabe; Opis: Mitropolit Amfilohije na slavi manastira Dajbabe Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Dajbabe kod Podgorice.

Vladika je Liturgiju služio povodom sjutrašnjeg praznika prepodobnog Simeona Dajbabskog, koji je ktitorska slava ove svetinje.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja, Mitropolit Amfilohije je rekao da je sav post u znaku časnoga krsta.

„Sav je u znaku odricanja od staroga čovjeka, odricanja od onoga što nas odvodi od Boga, što nas odvodi od nas samih, naše prirode i od bližnjih“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je, kritikujući današnje učitelje koji djecu uče da je čovjkek majmunov srodnik, kazao da je punoća ljudskoga bića u njegovoj srodnosti s Bogom.

Dokaz za to je, dodao je Mitropolit, i Sveti Simeon Dajbabski, jedan od najdivnijih izdanaka Crne Gore i roda našega svetopetrovskoga i svetosavskoga.

„Divna i čudesna ličnost sa Cetinja, od čuvenog brtastva Popovića. Naučio se pravdi Božjoj, istini Božjoj, ljubavi Božjoj na miomirnoj žrtvi Hristu Bogu. Došao je ovdje, u ovu svetinju, koja je u znaku časnoga krsta. A njegov život je u znaku časnoga krsta“, kazao je on.

Nakon Svetog pričešća, Mitropolit je sa sveštenstvom i vjernim narodom blagosiljao slavski kolač.

Osveštao je i novosagrađenu manastirsku agiazmu.

Rekao je na kraju da se u naše vrijeme nastavlja raspeće Crkve Hristove i njeno gonjenje koje je započelo ubistvom carskih strastoterpaca Romanovih.

Potom je priređena slavska trpeza hrišćanske ljubavi sa prazničnim kulturno-umjetničkim programom.

Galerija fotografija-link