Duga Moracka

Duga moračka proslavila hramovnu slavu

Ime: 28.09.2019 Mitropolit besjeda Duga moracka; Opis: Mitropolit Amfilohije na Veliku Gospojinu bogoslužio u manastiru Duga moračka Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas u manastiru Duga moračka kod Bioča Svetu arhijerejsku liturugiju povodom hramovne slave ove svete obitelji.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije svoju arhipastirsku besjedu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice je počeo riječima: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj, koje je Presveta Bogorodica izgovorila odgovorivši na blagu vijest da će roditi Sina i da će Mu ime biti iznad svakoga imena – Isus.

Presveta Djeva je rodila Sina Božjega, rodila je Boga savršenoga i savršenoga čovjeka i zato se i zove Bogorodicom“, istakao je vladika podsjetivši da je oko naziva Bogorodica bilo dugih razgovora vjekovima i na Svetim saborima Crkve Božije. Treći Vaseljenski sabor potvrdio je taj sveti naziv za Bogorodicu, jer je bilo onih koji su učili lažna učenja da je Ona rodila samo čovjeka, da je čovjekorodica. Ali Crkva Božija nadahnuto Duhom Svetim je posvjedočila i svjedoči da je ona Bogorodica i da je rodila Boga i čovjeka.

Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski je blagoslovio slavske prinose a domaćin ovogodišnje slave Vidak Radević kumstvo za sledeću godinu predao je Srđanu Lazareviću iz Pipera.

Zajedničarenje u Hristu je nastavljeno za trpezom ljubavi.

Proslava Uspenja Presvete Bogorodice hramovne slave manastira Duga moračka počela je sinoć u navečerje praznika služenjem prazničnog bdenija u toku kojeg je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije zamonašio iskušenicu ove svete obitelji, Mariju Bošković davši joj ime Vasilija, po Svetoj mučenici Vasiliji Sremskoj.