Dsc 8547

Монашење у манастиру Дуга морачка

У навечерје празника Успења Пресвете Богородице Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на свечаном празничном бденију у манастиру Дуга морачка код Биоча, замонашио је искушеницу ове свете обитељи Марију Бошковић давши јој им Василија, по Светој мученици Василији Сремској.

Празнично бденије у Цркви Успења Пресвете Богородице служио је јереј Милош Лучић, парох кучко- братоножићки и лијево-ријечки, уз појање сестринства манастира Дуга морачка.

Након монашења Митрополит црногорско-приморски је казао да као што је Тајна крштења ново рођење водом, огњем и Духом Светим, тако је и Тајна пострига, такође, ново рођење. У сестри Василији умро је стари човјек и све оно што се са њом догађало од њеног тјелесног рођења је престало да постоји и родило се нова Василија.

„Наша Василија започиње један потпуно нови живот по Богу и Божијој истини, правди и љубави. Одрекла се старога човјека и свега онога што се са њом догађало од њеног рођења. Све је то збрисао Господ и очистио и она се поново данас родила“, казао је у архипастирској бесједи владика Амфилохије.

Рођењем Духом Светим и огњем Небеским, примањем на себе ангелскога лика, што значи ангелскога живљења и ношења часнога крста по ријечи Христовој: Ко хоће да иде за Мном нека се одрекне себе, нек узме крст свој и нека иде за Мном, она се одрекла себе и узела крст, појаснио је Митрополит и додао:

„Монашко звање, као и хришћанско звање је сараспињања Христу да би заједно са Њим васкрсли. Ношење крста је ношење Христовога Крста и онај који прими Христов крст у Тајни крштења и Тајни монашења, он личи на Симона који је носио Христов крст кад је Он ишао на голготу и на све оне који су кроз вјекове понијели Христов крст.“

Високопреосвећени владика је даље у бесједи истакао да је монашење рођење за вјечни и непролазни живот, рођење силом Духа Светога, Божјом љубављу јер Бог је показао да је права истинска љубав тиме што је понио крст Свој и што се жртвовао за нас и што је сам посвједочио да је љубав Он и да није дошао да Му служе, него да служи и живот Свој полаже за народ Свој.

Нагласио је владика да и онај ко узима Христов крст не чини то да би му служили, него да служи и живот свој као Христос Господ на христолики начин полаже за ближње Своје.

Подсјетио је да је монахиња Василија постала младенац Господњи примивши име једне мало познате, али велике мученице Христове Василије која је мученички пострадала у древна времена у Срему. У исто вријеме заједно са Светом Василијом Сремском, која се прославља на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља 29. августа по старом календару, примила је и име Светога Василија Острошкога.

„Нека би нашу нову Василију Света мученица Василија примила у свој загрљај вјечни,као и Свети отац наш Василије Острошки, који је од младости призивао да крене за њим. А и Свети Јован Крститељ нека би примио и благословио ово новорођенче – новорођену Василију, да остатак њеног живота буде заиста нов живот у Богу и по Богу, живот у Божијој љубави и вјерности Христу Богу и у служењу Њему и ближњима својим у све дане живота свога“, закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Вечерашњим празничним бденијем у манастиру Дуга морачка почела је прослава Успења Пресвете Богородице храмовне славе ове обитељи.

Весна Девић