Dsc 8547

Monašenje u manastiru Duga moračka

U navečerje praznika Uspenja Presvete Bogorodice Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije na svečanom prazničnom bdeniju u manastiru Duga moračka kod Bioča, zamonašio je iskušenicu ove svete obitelji Mariju Bošković davši joj im Vasilija, po Svetoj mučenici Vasiliji Sremskoj.

Praznično bdenije u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio je jerej Miloš Lučić, paroh kučko- bratonožićki i lijevo-riječki, uz pojanje sestrinstva manastira Duga moračka.

Nakon monašenja Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da kao što je Tajna krštenja novo rođenje vodom, ognjem i Duhom Svetim, tako je i Tajna postriga, takođe, novo rođenje. U sestri Vasiliji umro je stari čovjek i sve ono što se sa njom događalo od njenog tjelesnog rođenja je prestalo da postoji i rodilo se nova Vasilija.

„Naša Vasilija započinje jedan potpuno novi život po Bogu i Božijoj istini, pravdi i ljubavi. Odrekla se staroga čovjeka i svega onoga što se sa njom događalo od njenog rođenja. Sve je to zbrisao Gospod i očistio i ona se ponovo danas rodila“, kazao je u arhipastirskoj besjedi vladika Amfilohije.

Rođenjem Duhom Svetim i ognjem Nebeskim, primanjem na sebe angelskoga lika, što znači angelskoga življenja i nošenja časnoga krsta po riječi Hristovoj: Ko hoće da ide za Mnom neka se odrekne sebe, nek uzme krst svoj i neka ide za Mnom, ona se odrekla sebe i uzela krst, pojasnio je Mitropolit i dodao:

„Monaško zvanje, kao i hrišćansko zvanje je saraspinjanja Hristu da bi zajedno sa Njim vaskrsli. Nošenje krsta je nošenje Hristovoga Krsta i onaj koji primi Hristov krst u Tajni krštenja i Tajni monašenja, on liči na Simona koji je nosio Hristov krst kad je On išao na golgotu i na sve one koji su kroz vjekove ponijeli Hristov krst.“

Visokopreosvećeni vladika je dalje u besjedi istakao da je monašenje rođenje za vječni i neprolazni život, rođenje silom Duha Svetoga, Božjom ljubavlju jer Bog je pokazao da je prava istinska ljubav time što je ponio krst Svoj i što se žrtvovao za nas i što je sam posvjedočio da je ljubav On i da nije došao da Mu služe, nego da služi i život Svoj polaže za narod Svoj.

Naglasio je vladika da i onaj ko uzima Hristov krst ne čini to da bi mu služili, nego da služi i život svoj kao Hristos Gospod na hristoliki način polaže za bližnje Svoje.

Podsjetio je da je monahinja Vasilija postala mladenac Gospodnji primivši ime jedne malo poznate, ali velike mučenice Hristove Vasilije koja je mučenički postradala u drevna vremena u Sremu. U isto vrijeme zajedno sa Svetom Vasilijom Sremskom, koja se proslavlja na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja 29. avgusta po starom kalendaru, primila je i ime Svetoga Vasilija Ostroškoga.

„Neka bi našu novu Vasiliju Sveta mučenica Vasilija primila u svoj zagrljaj vječni,kao i Sveti otac naš Vasilije Ostroški, koji je od mladosti prizivao da krene za njim. A i Sveti Jovan Krstitelj neka bi primio i blagoslovio ovo novorođenče – novorođenu Vasiliju, da ostatak njenog života bude zaista nov život u Bogu i po Bogu, život u Božijoj ljubavi i vjernosti Hristu Bogu i u služenju Njemu i bližnjima svojim u sve dane života svoga“, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Večerašnjim prazničnim bdenijem u manastiru Duga moračka počela je proslava Uspenja Presvete Bogorodice hramovne slave ove obitelji.

Vesna Dević