Mitropolit Amfilohije osveštao kamen temeljac za hram Svete Trojice

Mitropolit Amfilohije osveštao kamen temeljac za hram Svete Trojice u gradu Resistesija u Argentini

U Subotu, 16. decembra 2017. godine, na praznik Svetog Proroka Sofronija i Svetog Jovana Ćutljivog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije i Episkop Dioklijski g. Kirilo uz sasluženje sveštenika Marka Obradovića iz Brazila i protođakona Vladimira Jaramaza služili su Svetu Arhijerejsku Liturgiju u gradu Resistensija, na mjestu gdje treba da se sagradi crkva Svete Trojice za potrebe svih pravoslavnih žitelja grada i provincije Ćako.

Liturgiji su prisustvovali i brinuli se oko organizacije ovog značajnog događaja mjesni paroh, otac Branko Stanišić, kao i protođakon Nikola Radiš a na službi je pojao združeni gradski hor iz Resistensija i Maćagaja.

Ovaj plac na kome se služilo je dobijen na poklon dobrotom gospodina Horhea (Đorđa) Kapetanića, gradonačelnika ovog grada, inače bivšeg premijera Argentine koji je porijeklom iz Banjana – Crna Gora.

Projektant hrama je g. Aleksandnro Roganović uspješni arhitekta i preduzimač iz Ćako provincije, inače potomak čuvenog mitropolita Crnogorskog Ilariona Roganovića.

Posle Liturgije pristupilo se činu osvećenja kamena temeljca za budući hram Svete Trojice, a potom je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije odlikovao gospodina gradonačelnika Horhea Kapetanića zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca istakavši da je on Gradonačelnik koji će ostati upamćen u narodu i blagosloven od Gospoda zato što je učinio dobro djelo i poklonio zemlju za hram Božiji koji se nalazi u centru Resistensija, grada u kom živi blizu pola miliona ljudi.

Gospodin Kapetanić se zahvalio Mitropolitu na odlikovanju i istakao da mu je veoma drago to što će pravoslavni hram biti sagrađen za vrijeme njegove uprave gradom i obavjestio sve prisutne da će izgradnja hrama ući u plan i program proslave 140 godina od osnivanja grada Resistensije.

Posle ovog radosnog čina svi su pozvani na svečani ručak koji je pripremila ovdašnja parohija.

protođakon Vladimir Jaramaz