Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Prvi put u istoriji ateista pokušava da stvara svoju crkvu

Ime: 09.06. 2019 Mitropolit RTS; Opis: "09.06. 2019_Mitropolit_RTS". Tip: audio/mpeg

„Ja sam bio zapanjen onim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji se javno deklariše kao ateista i koji je naslednik onog ateističkog dijela komunističke vlasti. S druge strane, on prigovara kako se mitropolit crnogorsko primorski miješa u politiku, a u isto vrijeme pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji čovječanstva da jedan ateista i ateistička vlast stvaraju crkvu“, kazao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije za RTS povodom izjave Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će „raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve“.

„Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživeli staru Crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana, i tamo se predsjednici ne miješaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsjednika Crne Gore“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Predsjednik Crne Gore je juče na partijskom skupu u Nikšiću rekao da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje „Velike Srbije“.

Komentarišući takve izjave, vladika Amfilohije je za RTS podsjetio da to nema apsolutno nikakve veze, i da je Mitropolija crnogorsko-primorska, a da za to zna i gospodin Đukanović, u ono vrijeme kad je bio referendum, poručivala — ako narod izglasa tu nezavisnost, Crkva to prihvata.

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već „stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu“.

„Pa i taj je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obavješten, jer mu je dostavio jedno pismo prije desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno miješanje u pitanje Crkve i njenog ustrojstva“.

Visokopreosvećeni navodi da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i Crkvu i njeno ustrojstvo.

„Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gdje je Crkva bila državna vera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija, i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu pripadali.“

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na predlog zakona kojim bi trebalo da budu regulisana pitanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

„Prvi nacrt zakona je propao zbog mišljenja Venecijanske komisije. Iako je bilo razgovora sa ministrom pravde Pažinom, dogovarali smo se o tekstu zakona, i skoro pola tog teksta smo dogovorili, u međuvremenu se pojavljuje novi predlog, koji je još gori od onog prethodnog koji je odbijen od Venecijanske komisije i protivan svim evropskim zakonima. Razgovorali smo sa vodećim evropskim stručnjacima koji se time bave. To je nešto što nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovora u svoje vrijeme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom“, zaključio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u izjavi za RTS.

Izvor: RTS