Kosmac

Митрополит Амфилохије служио је јутрос Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Георгија на Космачу

Име: 06.05.2020 AEM Besjeda; Опис: Митрополит Амфилохије служио је јутрос Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Георгија на Космачу Тип: audio/mpeg

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је јутрос Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Георгија на Космачу.

У јеванђелској бесједи, Високопреосвећени митрополит је подсјетио да је манастир Космач метох Цетињског манастира и да су се на овом мјесту по предању вјенчали Вукашин и Јевросима Мрњавчевићи.

Увијек је то властољубље отров који је тровао људе и који их је међусобно сукобљавао и свађао па и у то вријеме, када су Мрњавчевићи хтјели да преузму престо Немањића и да потисну Уроша Нејакога са власти па је питан Марко и отац је његов очекивао да ће он рећи да је на њему власт, међутим мајка га посавјетује: – немој, сине, говорити криво: /ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истиногаказао је Митрополит.

Он је додао да је и ова светиња као и друге запуштене и запостављење светиње у Црној Гори, у знаку Васкрсавања, у наше вријеме.

Нажалост они који су на власти данас попут некадашњих Мрњавчевића, мисле да су несмјењиви. Они сматрају, чак и њихова Скупштина, да је обнова ових светиња девастирање, како они кажу културног блага Црне Горе. Није било девастирање то што је претворено у рушевине, што је зарасло у коров, што су се змије легле и што је на Скадарском језеру црква Светог Ђорђа била претворена у шталу за магарце и козе мурићких сељака. Тамо смо нашли једну старицу како музе козе у цркви.

На гробу Балшића Страцимировића била је гомила измета. То није била девастација него је сад девастација што ове наше сестрице уграђују тамо своју младост, своју љубав према Христу Богу, сараспињу се са том светињом и сараспињу се дакле Христу Господу и служе њему и обнављају. Обнављајући себе, обнављају и светињу.

Тако је на Бешкој, тако и на Старчевој Горици, наш отац Григорије, а тако је и на Морачнику отац Николај па овдје у име Цетињског манастира и наш отац Серафим, који ево овдје на овој пустолини полако обнавља и своју душу али обнавља се и ова светиња Божија и васкрсава, – рекао је митрополит.