Kosmac

Mitropolit Amfilohije služio je jutros Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetog Georgija na Kosmaču

Ime: 06.05.2020 AEM Besjeda; Opis: Mitropolit Amfilohije služio je jutros Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetog Georgija na Kosmaču Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije služio je jutros Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetog Georgija na Kosmaču.

U jevanđelskoj besjedi, Visokopreosvećeni mitropolit je podsjetio da je manastir Kosmač metoh Cetinjskog manastira i da su se na ovom mjestu po predanju vjenčali Vukašin i Jevrosima Mrnjavčevići.

Uvijek je to vlastoljublje otrov koji je trovao ljude i koji ih je međusobno sukobljavao i svađao pa i u to vrijeme, kada su Mrnjavčevići htjeli da preuzmu presto Nemanjića i da potisnu Uroša Nejakoga sa vlasti pa je pitan Marko i otac je njegov očekivao da će on reći da je na njemu vlast, međutim majka ga posavjetuje: – nemoj, sine, govoriti krivo: /ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinogakazao je Mitropolit.

On je dodao da je i ova svetinja kao i druge zapuštene i zapostavljenje svetinje u Crnoj Gori, u znaku Vaskrsavanja, u naše vrijeme.

Nažalost oni koji su na vlasti danas poput nekadašnjih Mrnjavčevića, misle da su nesmjenjivi. Oni smatraju, čak i njihova Skupština, da je obnova ovih svetinja devastiranje, kako oni kažu kulturnog blaga Crne Gore. Nije bilo devastiranje to što je pretvoreno u ruševine, što je zaraslo u korov, što su se zmije legle i što je na Skadarskom jezeru crkva Svetog Đorđa bila pretvorena u štalu za magarce i koze murićkih seljaka. Tamo smo našli jednu staricu kako muze koze u crkvi.

Na grobu Balšića Stracimirovića bila je gomila izmeta. To nije bila devastacija nego je sad devastacija što ove naše sestrice ugrađuju tamo svoju mladost, svoju ljubav prema Hristu Bogu, saraspinju se sa tom svetinjom i saraspinju se dakle Hristu Gospodu i služe njemu i obnavljaju. Obnavljajući sebe, obnavljaju i svetinju.

Tako je na Beškoj, tako i na Starčevoj Gorici, naš otac Grigorije, a tako je i na Moračniku otac Nikolaj pa ovdje u ime Cetinjskog manastira i naš otac Serafim, koji evo ovdje na ovoj pustolini polako obnavlja i svoju dušu ali obnavlja se i ova svetinja Božija i vaskrsava, – rekao je mitropolit.