Zlatica

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Златица

Име: 29.01.2019 Mitropolit Zlatica; Опис: "29.01.2019_Mitropolit_Zlatica". Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос, на празник Часне вериге Светог апостола Петра, уз саслужење свештенства и молитвено учешће сабраног вјерног народа, Свету архијерејску литургију у манастиру Златица у Подгорици.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља високопреосвећени Митрополит Амфилохије је рекао да је Златица мјесто позлаћено не само именом него је, кроз вијекове, позлаћивано Светим ријечима Божјим које су се овдје читале и проповиједале, као што су и ове ријечи које су се и данас овдје чуле после толико вијекова.

Ово мјесто је позлаћено и овим Светим храмовима саграђеним у вријеме великих источноромејских царева, нарочито великог цара Јустинијана у вријеме кога је овдје био не само храм него и сједиште епископа, о чему имате као свједочанство гробницу, саркофаг, јединствен у овим крајевима који је овдје остао. Ово мјесто је позлаћено и свима онима који су се овдје подвизавали, крштавали и вјенчавали кроз вијекове, који су овдје служили живоме Господу. Ово је мјесто позлаћено и не малим страдањем кроз вјекове“- рекао је Митрополит Амфилохије.