Zlatica

Mitropolit Amfilohije služio u manastiru Zlatica

Ime: 29.01.2019 Mitropolit Zlatica; Opis: "29.01.2019_Mitropolit_Zlatica". Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na praznik Časne verige Svetog apostola Petra, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće sabranog vjernog naroda, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zlatica u Podgorici.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je rekao da je Zlatica mjesto pozlaćeno ne samo imenom nego je, kroz vijekove, pozlaćivano Svetim riječima Božjim koje su se ovdje čitale i propovijedale, kao što su i ove riječi koje su se i danas ovdje čule posle toliko vijekova.

Ovo mjesto je pozlaćeno i ovim Svetim hramovima sagrađenim u vrijeme velikih istočnoromejskih careva, naročito velikog cara Justinijana u vrijeme koga je ovdje bio ne samo hram nego i sjedište episkopa, o čemu imate kao svjedočanstvo grobnicu, sarkofag, jedinstven u ovim krajevima koji je ovdje ostao. Ovo mjesto je pozlaćeno i svima onima koji su se ovdje podvizavali, krštavali i vjenčavali kroz vijekove, koji su ovdje služili živome Gospodu. Ovo je mjesto pozlaćeno i ne malim stradanjem kroz vjekove“- rekao je Mitropolit Amfilohije.