4

Mitropolit Amfilohije u Buenos Airesu: Tavorska svjetlost svakog novokrštenoga preobražava u malog bogočovjeka

Ime: 26 08 2018 mitropolit; Opis: "26_08_2018_mitropolit". Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, katedralnom hramu Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke u Buenos Airesu.

Sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, jerej Esteban Jovanović, protođakoni Nikola Radiš i Vladimir Jaramaz i jerođakon David (Janketić).

U liturgijskoj propovijedi Mitropolit Amfilohije je rekao da se u znaku Preobraženja Gospodnjeg, čije odanije proslavlja naša Crkva, odvija sva istorija onog jedinog istinskog pravog čovječanstva.

„Svjetlost koja je zasijala sa lica Hristovog na Gori tavorskoj je vječna svjetlost, svjetlost u kojoj Bog počiva i obitava i koja obasjava svakog čovjeka koji se rađa na ovoj zemlji. Ta svjetlost Duha Svetoga je naše zvanje i naše prizvanje, priziv na život, ne samo ovdje na zemlji nego na život vječni“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je to svjetlost koja čovjeka preobražava iz smrtnog u besmrtno biće.

„Ona svakog novokrštenoga čovjeka preobražava u malog bogočovjeka. To je ono što Crkva Božija čuva u sebi i predaje ljudskome rosu sa pokoljenja na pokoljenje. Ta svjetlost Duha Svetoga je, evo, stigla i u ovu blagoslovenu zemlju Argentinu i na ovaj kontinent Južne Amerike, naročito prisustvom Crkve pravoslavne – jedne, svete, apostolske, katoličanske Crkve Božije, naglasio je on.

Podsjetio je da na južnoameričkom kontinentu ima već petnaest pravoslavnih episkopa i mnogo sveštenika koji propovijedaju Hrista raspetoga i vaskrsloga.

„Evo i naša Crkva pomjesna, Crkva Svetoga Save, i ona ovdje ima svoju misiju sa ostalim pravoslavnim episkopima, da i ona obavlja misiju apostolsku na ovom kontinentu i da priziva sve koji se rađaju na ovom kontinentu da se prosvijetle svjetlošću Hristovog Preobraženja. Prisustvo njenog Episkopa ovdje nije da samo propovijeda Jevanđelje onima koji su porijeklom iz naših krajeva, iz staroga kraja, nego da propovijeda Jevanđelje svima koji se ovdje rađaju, na ovome kontinentu, da svi postanu članovi jedne, svete, saborne i apostolske Crkve Hristove“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

U ovom hramu će u nedjelju, 2. septembra biti obavljeno svečano ustoličenje izabranog Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog g. Kirila (Bojovića).

Današnjoj službi prisustvovali su i gosti koji su iz Crne Gore doputovali u Buenos Aires na ustoličenje Vladike Kirila: Episkop dioklijski g. Metodije, protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, jerej Igor Balaban, Radovan Bojović (brat Episkopa Kirila) i dramaturg Radisav Jevrić.

Rajo Vojinović