1

Mitropolit Amfilohije služio u Budimpešti

Ime: 09.12.2018MITROPOLIT liturgija Budimpesta; Opis: Mitropolit Amfilohije služio u Budimpešti Tip: audio/mpeg

Dana 9. decembra 2018. godine kada Crkva praznuje Svetog Alimpija Stolpnika u hramu Svetog Georgija u Budimpešti svetu arhijerejsku Liturgiju služili su Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Arhiepiskop Vada i Mitropolit Kluža, Salaža i Maramureša g. Andrej (Rumunska Patrijaršija) i Episkop budimski i administrator temišvarski g. Lukijan uz sasluženje sveštenstva srpske i rumunske pravoslavne Crkve.

Episkop budimski g. Lukijan pozdravio je uvažene goste rečima doprodošlice i predstavio ih domaćoj crkvi u Budimpešti.

Sabranim vernicima obratio se i Mitropolit kluža g. Andrej koji je govorio o bratskoj ljubavi dva naroda (Srba i Rumuna) i projavi te ljubavi u evharistijskoj zajednici.

Na kraju Svete Liturgije, Mitropolit Amfilohije zablagodario je Episkopu Lukijanu na srdačnoj dobrodošlici i na sve prisutne prizvao blagoslov Božji i njegovih ugodnika Svetog Petra Cetinjskog i Vasilija Ostroškog čijih svetih moštiju je čuvar.

Prethodno veče, 8. decembra 2018. godine u svečanoj sali Tekelijanuma u Budimpešti, Mitropolit Amfilohije je održao predavanje na temu: Božićni post, u susret Božiću.

Ovom prilikom na zadovoljstvo kako svih prisutnih, tako i lokalnih medijskih kuća koje su prisustvovali, Mitropolit je govorio o aktuelnim dešavanjima u hrišćanskom svetu, kako na Istoku tako i na Zapadu, zatim o Kosovu i Metohiji i o ostalim aktuelnim dešavanjima.

Večeras je Mitropolit posjetio istorijski muzej Budimpešte i izložbu o porušenoj srpskoj crkvi sv. Dimitrija u Budimu i delu grada u Budimu – Taban koji je tokom vremena nestao.