1

Митрополит Амфилохије служио у Будимпешти

Име: 09.12.2018MITROPOLIT liturgija Budimpesta; Опис: Митрополит Амфилохије служио у Будимпешти Тип: audio/mpeg

Дана 9. децембра 2018. године када Црква празнује Светог Алимпија Столпника у храму Светог Георгија у Будимпешти свету архијерејску Литургију служили су Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Архиепископ Вада и Митрополит Клужа, Салажа и Марамуреша г. Андреј (Румунска Патријаршија) и Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан уз саслужење свештенства српске и румунске православне Цркве.

Епископ будимски г. Лукијан поздравио је уважене госте речима допродошлице и представио их домаћој цркви у Будимпешти.

Сабраним верницима обратио се и Митрополит клужа г. Андреј који је говорио о братској љубави два народа (Срба и Румуна) и пројави те љубави у евхаристијској заједници.

На крају Свете Литургије, Митрополит Амфилохије заблагодарио је Епископу Лукијану на срдачној добродошлици и на све присутне призвао благослов Божји и његових угодника Светог Петра Цетињског и Василија Острошког чијих светих моштију је чувар.

Претходно вече, 8. децембра 2018. године у свечаној сали Текелијанума у Будимпешти, Митрополит Амфилохије је одржао предавање на тему: Божићни пост, у сусрет Божићу.

Овом приликом на задовољство како свих присутних, тако и локалних медијских кућа које су присуствовали, Митрополит је говорио о актуелним дешавањима у хришћанском свету, како на Истоку тако и на Западу, затим о Косову и Метохији и о осталим актуелним дешавањима.

Вечерас је Митрополит посјетио историјски музеј Будимпеште и изложбу о порушеној српској цркви св. Димитрија у Будиму и делу града у Будиму – Табан који је током времена нестао.