Пуковник Жак Огар

Пуковник Жак Огар посјетио манастир Стањевићи

Име: 04. 10. 2019 Zak Ogar Stanjevici; Опис: Пуковник Жак Огар посјетио манастир Стањевићи Тип: audio/mpeg

Манастир Свете Тројице- Стањевићи посјетио је 28. септембра пуковник француске војске Жак Огар, истински витез војничке части којој се научио на знаменитој Војној академији Сен Сир коју је похађао и краљ Петар Први.

OrdenСвоје витештво показао је часно и непристрасно вршећи војничку дужност на распетом Косову и Метохији, у најгоре дане савременог страдања 1999. године због чега је одликован највећим одликовањем Српске православне Цркве- орденом Светог Саве првог степена.

Добродошлицу у стањевићку Светињу, у име Игумана Јефрема (Дабановића), пуковнику Огару пожелио је сабрат ове свете обитељи монах др Павле Кондић који је изразио захвалност за свједочење витешке части коју је посвједочио на Косову у Метохији у оне трагичне дане за српски народ, цитирајући светог Петра другог Петровића Његоша: да је иђе брата у свијету да пожали, кâ да би помога, додао да је Жак Огар и пожалио и помогао.

KnjigaОгар је манастиру Стањевићи поклонио своју књигу “Европа је скончала у Приштини“ а као уздарје отац Павле му је поклонио вриједну монографију манастира Стањевићи, за коју је пиковник Огар рекао да ће је чувати у својој библиотеци док Свету Тројицу чува у свом срцу.

Захваљујући на дару г. Огар је рекао да своју књигу оставља у залог својим потомцима, онда када он више не буде међу живима.