Pukovnik Žak Ogar

Pukovnik Žak Ogar posjetio manastir Stanjevići

Ime: 04. 10. 2019 Zak Ogar Stanjevici; Opis: Pukovnik Žak Ogar posjetio manastir Stanjevići Tip: audio/mpeg

Manastir Svete Trojice- Stanjevići posjetio je 28. septembra pukovnik francuske vojske Žak Ogar, istinski vitez vojničke časti kojoj se naučio na znamenitoj Vojnoj akademiji Sen Sir koju je pohađao i kralj Petar Prvi.

OrdenSvoje viteštvo pokazao je časno i nepristrasno vršeći vojničku dužnost na raspetom Kosovu i Metohiji, u najgore dane savremenog stradanja 1999. godine zbog čega je odlikovan najvećim odlikovanjem Srpske pravoslavne Crkve- ordenom Svetog Save prvog stepena.

Dobrodošlicu u stanjevićku Svetinju, u ime Igumana Jefrema (Dabanovića), pukovniku Ogaru poželio je sabrat ove svete obitelji monah dr Pavle Kondić koji je izrazio zahvalnost za svjedočenje viteške časti koju je posvjedočio na Kosovu u Metohiji u one tragične dane za srpski narod, citirajući svetog Petra drugog Petrovića Njegoša: da je iđe brata u svijetu da požali, kâ da bi pomoga, dodao da je Žak Ogar i požalio i pomogao.

KnjigaOgar je manastiru Stanjevići poklonio svoju knjigu “Evropa je skončala u Prištini“ a kao uzdarje otac Pavle mu je poklonio vrijednu monografiju manastira Stanjevići, za koju je pikovnik Ogar rekao da će je čuvati u svojoj biblioteci dok Svetu Trojicu čuva u svom srcu.

Zahvaljujući na daru g. Ogar je rekao da svoju knjigu ostavlja u zalog svojim potomcima, onda kada on više ne bude među živima.