Pomen Cetinje

Mitropolit Amfilohije služio pomen kralju Nikoli Petroviću

Ime: 01.03.2019 Pomen kralju Nikoli; Opis: Mitropolit Amfilohije služio pomen kralju Nikoli Petroviću Tip: audio/mpeg

Povodom godišnjice smrti kralja i gospodara Crne Gore Nikole I Petrovića u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa bratstvom Cetinjskog manastira i đaka Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog služio je danas na Cetinju parastos u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na Ćipuru. Parastosu je prisustvovao i arhimandrit Nikifor (Milović) iz Eparhije budimljansko-nikšićke, po blagoslovu vladike Joanikija.

Govoreći o ličnosti i istorijskom značaju kralja Nikole, Mitropolit je kazao da je kralj jedna izuzetna ličnost koji je nastavio sveto djelo velikih mitropolita Petrovića i da je blagodareći njemu  Crna Gora međunarodno priznata 1878. godine. Istakao je njegove velike zasluge za vrijeme Balkanskih ratova 1912/1913. godine, u oslobođenju sjeverne Crne Gore, Vasojevića, Pljevalja, Metohije.

Mitropolit je izrazio nadu da će kada budu, po želji kralja Nikole, prenijeti i na Dvorskom groblju sahranjeni njegovi potomci, Mitropolija crnogorsko-primorska u tome učestvovati, kao  što je i u vrijeme Mitropolita Danila Dajkovića učestvovala u dočeku i sahrani kraljevske porodice.

Nakon pomena Mitropolit je obišao grobove Petrovića koji se nalaze ispred Cetinjskog manastira.

Galerija fotografija-link