Mitropolit Veliki Pjesak

Mitropolit Amfilohije u Baru: Gradimo i obnavljamo za Crnu Goru, za narod i potomstvo

Ime: 14. 06.2020 Mitropolit veliki pijesak; Opis: Gradimo i obnavljamo za Crnu Goru, za narod i potomstvo Tip: audio/mpeg

Povodom hramovske slave Crkve Svih svetih na Velikom Pijesku kod Bara, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom služio je danas na Nedjelju Svih svetih, 14. juna, Svetu arhijerejsku liturgiju.

U liturgijskoj propovjedi Visokopreosvećeni je kazao da je divan Bog u svetima svojim, divan u svemu što postoji i na nebu i na zemlji, naročito u čovjeku, biću stvorenom po liku i po podobiju Njegovom, te da nema ničega što postoji a da nije svjedočanstvo Njegove ljepote i čudesnoga Božanskog lika.

“Divan je u svima onima koji su posvjedočili svojom vjerom Njegov život, istinu, Njegovo rođenje od Presvete Djeve, koji su se žrtvovali za Njega i posvjedočili Ga. Zato je i rekao Gospod da će pred Ocem svojim Nebeskim priznati svakoga onoga koji Njega prizna na zemlji, ali će se i odreći svakoga onoga koji se odrekne Njega ovdje na zemlji”, kazao je vladika.

Naglasio je da je divan Gospod i u ovim ruševinama drevnoga hrama Svih svetih, kao i u onima koji su gradili ovu, ali i mnoge druge svetinje.

“Pokazaće Gospodi svoju dobrotu, ljepotu i mudrost i kada vaskrsne ova svetinja koja je bila vjekovima u znaku Njegovoga raspeća, mučeništva i stradanja”, rekao je Mitropolit.

Pojasnio je da kao što su sveti mučenici svjedoci Hristovog raspeća, tako su i svetinje Božje svedoci Njegovog mučeništva i raspeća. I kao što je Hristos vaskrsao iz mrtvih i oni koji se Njemu klanjaju, koji su se za Njega žrtvovali, tako će Bog biti biti divan i u svakoj obnovljenoj svetinji, među koje posebno mjesto zauzima ovaj hram na Velikom Pijesku.

Svoju nadu je položio na Gospoda da je ovo posljednja služba koje se služi ruševinama hrama te da će se iduće godine služiti u obnovljenoj svetinji posvećenoj svima onima koji su Njega proslavili svojim životom, smrću i svojim vaskrsenjem, i koji ga proslavljaju i svojim svetim moštima.

Podsjetio je da danas proslavljamo divne ugodnike Božje među kojima je Sveti mučenik Justin Filosof, veliki mudrac drevnih vremena, i njegov imenjak Prepodobni Justin Ćelijski, veliki učitelj crkve Božije, obojica gonjeni i progonjeni.

“Sveti Justin Ćelijski je u svoje vrijeme nosio Hristovo raspeće i raspeće naše Crkve, našega naroda. Prognan u manastir Ćelije gdje je 30 godina služio vjerno svaki dan Svetu Božju liturgiju zabranjeno mu je bilo i da hodi odatle, uvijek je praćen od policije, gdje god ja išao i gdje god se nalazio”, prisjetio se Mitropolit svoga duhovnoga oca, dodavši da je on napisao najdublje i najznačajnije knjige na našem jeziku.

Po njegovim riječima Starac Justin Ćelijski je gonjen i progonjen, ali i proslavljen od Boga, danas shvaćen i prihvaćen kao jedna od najznačajnijih umnih ličnosti u novijoj našoj istoriji od vremena Svetog Save, zajedno sa Vladikom Nikolajem Ohridskim i Žičkim. Kako je kazao, Bog kao što je sam primio raspeće i žrtvovao sebe za spasenje svijeta, a onda vaskrsao i uznio ljudsku prirodu sa desne strane Boga Oca, čovjeka smrtnoga i prolaznoga, pretvorio u besmrtno i neprolazno biće, tako i one koji su Njega proslavili, u kojima se On proslavio, proslavlja.

“Njihovo pamćenje ostaje u našem sjećanju i preko njih mi proslavljamo samoga Gospoda koji ih je proslavio i koji je divan u njima. I zato neprekidno ponavljamo riječi da je divan Bog u svetima svojim, Bog Izrailja. Proslavljamo Ga na način kako ga proslavljaju Heruvimi, Serafimi na nebesima, naša Nebeska duhovna braća, na način kao što su ga proslavljali Sveti Božji ljudi. U svima njima Gospod se proslavlja. Kroz njihovo raspeće On otkriva tajnu svoga raspeća, ali tajnu svoga vaskrsenja i vječnoga i neprolaznoga ljudskoga dostojanstva i života”, zaključio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i sa sabranima podijelio vijest da se juče u 89. godini upokojila mati Antonina, monahinja koja je prekucala stotine hiljada stranica, sve tomove oca Justina.

Nakon Liturgije Arhiepiskop cetinjski je blagosiljao slavske prinose i čestitao slavu i praznik. U pastirskom slovu je podsjetio da postoje dvije vrste ljudi na ovoj zemlji: oni koji vjeruju u smrt, ništavilo i prolaznost i oni koji vjeruju u besmrtnost, vječni i neprolazni život.

“Jedni su ubice, a drugi su ubijani na pravdu Boga, jedni su rušitelji, a drugi su oni koji obnavljaju ono što su oni porušili”, besjedio je vladika i podsjetio na nedavno rušenje konaka Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj Gori, koji su tamošnji mještani podigli iz velike radosti što su poslije toliko vjekova ponovo došle sestre monahinje.

Po njegovom mišljenju taj bezumni čin vlasti liči na one koji su srušili stotine hramova na ovim prostorima u vrijeme okupacije otomanske imperije:

“Oni su srušili Prečistu krajinsku, gdje bio Sveti Jovan Vladimir, koji su srušili hram na Lovćenu, i hram na Rumiji, i mnoge druge u Svaču, gdje je bilo po predanju 365 hramova. Taj grad je srušen od okupatora i svi ti hramovi. I tako redom, rušitelji ostaju zapamćeni kao rušitelji, graditelji kao oni koji grade, ubice kao ubice, a one koje su oni pobili kao mučenici, kao najčestitija stvorenja ovdje na zemlji.”

Gospod je zapamtio sve one koji su prija toliko vjekova ugradili sebe u ovaj hram i, naglasio je Mitropolit, zapisao u knjigu svoga vječnoga života, jer su gradili ono što je za vječnost i u ono što je vječno sebe ugrađivali. Kazao je da je tako i danas, ima i onih koji ruše i skrnave svetinje, a ima onih kojih ih obnavljaju, obnavljajući svoju dušu i vjerujući u vaskrsenje.

“Nadam se da će i ova naša vlast ipak konačno riješiti da ne bude zapamćena kao rušitelji, jer pokoljenja djela sude, nego kao onaj koji gradi i izgrađuje, kao što će biti zapamćeni svi oni koji su sebe ugradili i ugrađuju u ovu svetinju obnavljajući je”, rekao je Visokopreosvećeni vladika.

Dodao je da od vlasti očekuju dozvolu za gradnju i da od njih zavisi dalja obnova ne samo ove, već i svih drugih srušenih i vremenom urušenih svetinja.

“Sve što gradimo i obnavljamo, gradi se za narod Božji, za Crnu Goru, za potomstvo, niko neće da nosi to odavde”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Osvrnuo se na progon sveštenstva ističući da od vlasti očekuje da ne progoni sveštenike, zapažajući da ni Turci to nijesu radili:

“Nijesu se rodili ovdje, ali su se rodili u zajedničkoj državi koja je bila ovdje do juče. Znači da bi stvorili neku Crnu Goru treba da je stvaraju na rušenju svetinja, neodobravanju njihove obnove i na progonu onih koji služe i koji će služiti u tim svetinjama”, ocijenio je vladika Amfilohije.

Dodao je da se nada da će Bog urazumiti sadašnju vlast da ne ostave spomen na sebe kao na rušitelje, nego kao na graditelje i obnovitelje duše i morala i svetinja Crne Gore.

“Sve što radimo je upravo to. Obnavljamo svetinje obnavljajući svoju dušu, obnavljajući vjeru u živoga Boga, iz mrtvih vaskrsloga, obnavljajući vjeru u vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo, u besmrtnost ljudskoga bića, a ne vjeru u smrt i prolaznost, i klanjanje idolima zemaljskim, bogatsvu, častima i slastima”, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović