Mitropolit Amfilohije Cetinje

Mitropolit Amfilohije u Cetinjskom manastiru: Hrišćani se jedino Bogu živome klanjaju

Ime: 30.08.2020 Mitropolit cetinjski manastir; Opis: Hrišćani se jedino Bogu živome klanjaju Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primoraski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da su hrišćani oni koji blagosiljaju carstvo Oca i Sina i Duha Svetoga.

“Koji se jedino živome Bogu klanjaju i Njemu jedinome služe. Blagosiljaju Onoga koji je njih blagoslovio, koji se u njih uselio u tajni krštenja i koji ih je zapečatio pečatom Duha Svetoga, životvornoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je čovjek pozvan na svetost i svetinju.

“Ne prosto na vrlinu, običnu ljudsku, nego na Božanski vječni i9 neprolazni dar svetosti. I ptrizvan je da poštuje svetinju Božanske tvorevine, jer je u njoj ugrađen jedini sveti svojom Božanskom silom. Pozvan je da poštuje najsvetije biće ovdje na zemlji, a to je čovjek, stvoren po liku i podobiju Božjem”, rekao je Vladika.

Vladika Amfilohije je naglasio da su hrišćani prizvani da daju caru – zemaljskom vladaru ono što njemu pripada, kako narod kaže caru – paru, a Bogu sve što čovjek jeste i što ima – svoju dušu i svoje biće.

“To je ono što su izglasali hrišćani samim svojim krštenjem i miropomatanjem, i što su izglasali krenuvši za Onim koji je Put, Istina i Život”, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Poručio je da kada hrišćani glasaju, kao što je to slučaj danas, oni glasaju za Božansku ljubav, za Hrista Boga.

“I glasaju za ljubav jednih prema drugima, za ljubav prema svetinji Božanske tvorevine, prema svetinji svakoga ljudskoga bića i za ljubav prema svetinjama – onome što je Bogu prinijeto na dar. To su sveti Božji hramovi i sve ono što je zavještano živome Bogu”, zaključioo je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije; Mitropolit Amfilohije je odslužio mali pomen kralju Nikoli, Kraljici Mileni i svim upokojenim Petrovićima.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović